České firmy se úspěšně prezentovaly na veletrhu FIHAV na Kubě

Od 4. listopadu 2019 v Havaně probíhal 37. ročník všeobecného veletrhu FIHAV, který Ministerstvo průmyslu a obchodu letos opět zařadilo mezi české oficiální účasti. Na českém stánku se představilo osm společností převážně ze sektoru energetiky, strojírenství a potravinářských technologií. České firmy na veletrhu podpořil náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický, který byl součástí delegace vedené ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem.



V rámci třídenní návštěvy Kuby proběhla jednání s pěti klíčovými rezorty a dále kubánskou obchodní komorou a zástupci některých podniků zahraničního obchodu. Ministři Toman s Muřickým se setkali na jednání s kubánským ministrem zahraničního obchodu a investic R. Malmiercou a Muřický se svými kubánskými protějšky jednal na ministerstvu energetiky a těžby a ministerstvu průmyslu. Zástupci českých firem měli příležitost se jednání zúčastnit a mohli představit své projekty na kubánském trhu.

Veletrh FIHAV byl letos zastíněn určitými problémy kubánské ekonomiky, které vyplývají např. ze zostření sankčního režimu USA. Klíčovým tématem a červenou nití všech jednání tak byla otázka financování, která v současnosti blokuje státní pojišťování a financování nových projektů. „Věřím, že pracovní návštěva přispěje k brzkému dořešení situace. České firmy již mají připravenou celou řadu nových projektů,“ řekl náměstek Muřický.

Výhodou byla rovněž přítomnost zástupců EGAP a ČEB na jednáních. Úroveň české delegace kubánská strana velmi ocenila zejména kvůli aktuální situaci v mezinárodním obchodu. Česká delegace měla dokonce možnost setkat se s viceprezidentem Kubánské republiky Ricardem Cabrisasem. Schůzku si vyžádala kubánská strana, což je prakticky bezprecedentní a svědčí o zájmu Kuby řešit problémy právě s partnery, kteří Kubě zachovali svou přízeň. „Domnívám se, že úspěchu výrazně přispěl kontinuální kontakt s kubánskými partnery a pravidelná přítomnost na kubánském trhu,“ dodal náměstek Muřický.

Veletrh v kubánské Havaně se koná od roku 1983 každoročně v listopadu a je tradičně nejvýznamnějším veletrhem v regionu. Jeho hlavní přednost spočívá v tom, že je jednou z mála možností přímého kontaktu s osobami rozhodujícími o obchodní spolupráci a podniky zahraničního obchodu. V letech 2013 a 2014 veletrh podpořila agentura CzechTrade a od roku 2015 ho MPO řadí mezi české oficiální účasti.

V roce 2018 oficiální účast organizovalo Ministerstvo zemědělství, v letošním roce pak žezlo převzalo opět MPO. Jedná se tak již o sedmý ročník s oficiální českou účastí. Mimo to se veletrhu nezávisle účastní i další české subjekty.

• Teritorium: Amerika | Kuba | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme