České firmy se vydaly navazovat kontakty na německém trhu

Začátkem měsíce dubna proběhla obchodní mise českých podnikatelů a firem do Německa a bylo o co stát. Bohatý program plný podnikatelských aktivit a dvoustranných setkání přispěl k rozvoji mezinárodního obchodu nejen v Moravskoslezském kraji. Českou delegaci tvořilo celkem 15 firem, které byly reprezentovány 28 účastníky.



Partneři poradenské sítě pro podnikatele Enterprise Europe Network Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, Technologietransfer und Innovationsförderung a Hospodářskou komorou IHK Magdeburg zorganizovali ve dnech 1. – 3. dubna 2019 podnikatelskou misi, jejímž cílem bylo získat nové kontakty na zahraniční společnosti a pomoci tak rozvoji mezinárodního obchodu.

Akce byla oborově zaměřena na IT technologie, robotiku, umělou inteligenci a automotive. Těmto tématům byl podřízen rovněž program mise a byla možnost navštívit úspěšné firmy těchto oborů ve státě Sasko-Anhaltsko. Podnikatelská mise se stala atraktivní nejen pro firmy z regionu, jako jsou VirtualReal s.r.o., TINT s.r.o., LinaPlast s.r.o. nebo STEELTEC s.r.o., ale zúčastnili se také společnosti z dalších regionů celé České republiky např. Information Factor s.r.o., 1. WebIT s.r.o. nebo KCPPUMP s.r.o.

V rámci výborné spolupráce Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje a Ministerstva zahraničních věcí ČR delegaci doprovázela generální konzulka z Generálního konzulátu České republiky v Drážďanech Markéta Meissnerová.

Právě generální konzulka Meissnerová přivítala českou delegaci na její první zastávce na půdě drážďanské řemeslnické komory. Ocenila příkladnou spolupráci Krajské hospodářské komory a Ministerstva zahraničních věcí a nastínila firmám možnost podpory ze strany konzulátu. Dále byly firmám představeny perspektivní investiční možnosti v regionu Drážďan a zaměstnanci sítě Enterprise Europe Network provedli české firmy Řemeslnickou komorou a jejími službami.

Dále si mohli účastnící mise vyzkoušet 3D realitu a exoskelet, který má do budoucna potenciál ulehčovat práci ve spoustě oborech jako je například stavebnictví. Následně se společný autobus odebral směrem do města Magdeburg, kde byla pro firmy pořádána společná večeře se zástupci polské delegace, německé sítě Enterprise Europe Network a hospodářské komory. Náročný den byl zakončen prohlídkou města Magdeburg, dokonce s česky mluvícím průvodcem.

Druhý den byl ve znamení dvoustranných jednání. Česká delegace se hned ráno přesunula do nedalekého města Barleben, kde měla předem domluvená mezinárodní jednání se zahraničními partnery. Akce byla zahájena představením jednotlivých delegací, mimo české a německé společnosti dorazili také zástupci Polska, Ruska, Srbska, Maďarska, Ukrajiny a Albánie Účastníci české delegace tedy měli možnost domlouvat jednotlivé schůzky s téměř 150 zástupci z celé Evropy. Schůzky a sáhodlouhá jednání trvala až do odpoledních hodin.

Následně se česká delegace odebrala zpět do města Magdeburg, kde ji čekal doprovodný program. Zástupci české podnikatelské sféry navštívili firmu 3DQR, kde jim byla představena možnost využití 3D reality ve spojení s QR kódy v praxi. Firma 3DQR je v současné chvíli nejrychleji rostoucí firmou v tomto oboru ve státě Sasko-Anhaltsko a jejich technologie je využívána například firmou Mercedes-Benz. Tematicky podobné představení viděli účastníci také v Elbedome, který je největší 3D laboratoří v Evropě. Zde bylo představeno využití 3D reality v továrně firmy John Deere při výstavbě zahradní techniky a při grafickém designu firmy IKEA. Vyčerpávající den byl zakončen společnou recepcí v Hospodářské komoře IHK Magdeburg.

Podnikatelská mise byla třetím dnem zakončena světovým veletrhem v Hannoveru, kde měli čeští zástupci rovněž možnost zúčastnit se dvoustranných jednání se zahraničními společnostmi. V tomto případě měli v rámci veletrhu možnost vybírat z téměř 650 společností z celého světa. Někteří zástupci využili potenciálu dvoustranných jednání na plno, ostatní byli přivítání na stánku spolkové země Sasko-Anhaltsko, kde jim byly představeny podniky této země vystavující na Hannover Messe. Představitelé Hospodářské komory Moravskoslezského kraje se v rámci své návštěvy v Hannoveru setkali se zástupci Velvyslanectví ČR v Berlíně a nastínili další možnosti spolupráce a podpory českých firem.

Českou podnikatelskou veřejnost zastupovali nejen reprezentanti malých a středních firem, ale také zástupci hospodářských komor a podobných organizací. Kromě německé delegace se akce zúčastnili také zástupci dalších evropských zemí, což nasvědčuje trendu globalizace a otevřenosti německého trhu zahraničním podnikům. Na jednání, která touto podnikatelskou misí začala, naváže následná mise německé delegace v moravskoslezském regionu.

Foto: EEN

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme