České lustry zdobí knihovnu Světové obchodní organizace v Ženevě

Čtyři historické lustry od Jaroslava Horejce osvětlují knihovnu v sídle Světové obchodní organizace. Při slavnostním rozsvícení světel byla otevřena expozice českých sklářských výrobků.



Knihovnu budovy Centre William Rappard, jež je sídlem Světové obchodní organizace (WTO) v Ženevě, osvětlují čtyři historické lustry ve stylu art deco od významného českého výtvarníka 20. století Jaroslava Horejce.

V průběhu let došlo bohužel ke ztrátě křišťálových ověsků a znehodnocení svítidel. Ministerstvo průmyslu a obchodu se ale rozhodlo významným finančním darem přispět k renovaci lustrů. Bude tak zachováno české kulturní dědictví, a navíc i vzdán hold práci vynikajících domácích sklářů.

Slavnostní ceremonie při rozsvícení nově zrekonstruovaných lustrů byla zároveň příležitostí pro doprovodnou expozici domácích sklářských výrobků. Autorkou myšlenky na rekonstrukci lustrů byla Martina Lehmannová, kurátorka výstavy Jaroslav Horejc (1886–1983) – Mistr českého art deca, která probíhala v Praze od září 2016 do ledna letošního roku, a tehdejší pracovnice Uměleckoprůmyslového musea.

Nápad oslovil i pracovníky Světové obchodní organizace. Renovace se zhostila firma Preciosa Lighting, která je nástupcem původního výrobce továrny Elias Palme. Proces rekonstrukce lustrů probíhal od července do počátku října 2017.

Dne 26. října 2017 proběhla v sídle Světové obchodní organizace slavnostní inaugurace lustrů za účasti generálního ředitele Roberta Azevêda, náměstka českého ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického, velvyslance ČR při OSN v Ženevě Jana Káry a ředitelky Uměleckoprůmyslového musea v Praze Heleny Koenigsmarkové. Týdenní doprovodnou výstavu českého skla The Beauty of Czech Glass zaštítily Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Stálá mise ČR při OSN v Ženevě.

Domácí sklářský průmysl reprezentovalo osm firem představujících průřez současné produkce českého uměleckého skla. Účastníci výstavy mohli obdivovat osvětlovací tělesa, užitkové sklo, vázy, bižuterii i artefakty z dílen Brokis, Clartés Bohemia, Halama Glass, Pačinek Glass, Penocze Art Group, Preciosa Components, Preciosa Lighting a Rudolf Burda Art.

Převzato z časopisu Český exportér, přílohy Hospodářských novin a týdeníku Ekonom, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Milena Jeníková, odbor obchodní politiky a mezinárodních ekonomických organizací, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (jenikova@mpo.cz). Foto: WTO.

Doporučujeme