České start-upy mezi nejlepšími v Londýně

V Londýně proběhl již 5. ročník matchmakingové akce Central European Start-ups. V rámci tohoto projektu ekonomické diplomacie představilo pět inovativních českých start-upů britským investorům, bankám a přímým korporátním klientům své produkty a záměry. Český start-up Motionlab byl odbornou porotou vyhlášen mezi třemi nejlepšími z 20 prezentujících firem.



Akce Central European Start-ups Day 2019 se uskutečnila 1. října 2019 v londýnském sídle poradenské společnosti PWC ve spolupráci s londýnskou kanceláří CzechInvest a ambasádami zemí  V4. Vzrůstající zájem o tuto událost potvrdil vysoký počet účastníků, na letošní ročník se zaregistrovalo přes 200 britských partnerů.

Díky konferenční aplikaci, kterou poskytla jedna z českých prezentujících firem ImpromptMe mohli účastníci naplánovat 1:1 jednání se zástupci start-upů. Firma Motionlab představila svou platformu produkující personalizovaná videa pro marketingové účely, která zaujala nejen porotce. Na marketing zaměřené řešení, které integruje reklamy, CRM a data webových analytik prezentoval start-up Roivenue. Dalším českých start-upem byl SmartGuide, který nabízí B2B2C platformu, která promění mobilní telefon v osobního průvodce. Pětici českých film doplnila firma SMUP-UQ se svým nástrojem pro simulaci v inženýringu a optimalizaci produktu.

Na prezentace 20 ambiciózních start-upů navazoval projev Ronalda Hendrikxe z globální právnické firmy Bird & Bird, který nastínil výzvy, kterým start-upy čelí. Celou událost pak zakončilo vyhlášení třech nejlepších start-upů (ze 20 firem prezentujících se na akci), vybraných odbornou porotou, mezi které byla zařazena i česká firma Motionlab

Poté následoval pracovní oběd a prostor pro networking. V předvečer samotné akce byla uspořádána networkingová recepce s londýnskými ICT odborníky a investory v budově českého velvyslanectví. Hosté zároveň měli možnost navštívit výstavu Czech Innovation Expo pořádanou Českým centrem v Londýně. 

Central European Start-ups Day je realizován v rámci projektů ekonomické diplomacie ČR, výběr českých start-upů zajišťuje Prague Startup Centre.

Londýn dlouhodobě patří k předním světovým centrům jak finančního sektoru, tak stále více i IT. Je proto významným hubem, ve kterém se setkávají inovativní technologická řešení s kapitálem, díky kterému mohou expandovat do celého světa. Hlavní doménou Londýna zůstává sektor Fintech, ale rozvíjejícími se odvětvími jsou také kyber, SaaS (software-as-a-service), umělá inteligence a deep tech.

Oblast ICT proto patří k logickým prioritám ekonomické diplomacie ČR ve Spojeném království a několikrát ročně mají české start-upy možnost se v Londýně osobně představit a získávat zkušenosti: na podzim 2020 by se měl např. uskutečnit již 6. ročník CE Start-ups Day a start-upy se mohou také několikrát ročně přihlásit do projektu CzechAccelerator pořádného agenturou CzechInvest.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Londýně (Velká Británie). Autoři: Tamara Slate Glässner, Aleš Opatrný.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme