České stavebnictví hlásí akutní nedostatek lidí. Obor navíc dusí byrokracie

Zájemců o práci ve stavebnictví ubývá už šestý rok v řadě. Alarmující situaci umocňuje zdlouhavé stavební řízení. Podle poslední oborové studie trvá v Česku průměrně skoro devět let.



Stavebnictví aktuálně řeší stejný problém jako mnoho jiných oborů – nejsou lidi. A vývoj posledních let říká, že zájem o práci v tomto oboru dlouhodobě klesá. Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz, který shromažďuje data o pracovním trhu již od roku 2010, se počet reakcí na inzerované pozice ve stavebnictví od roku 2013 stále snižuje.

Předloni byl počet zájemců o práci v oboru poloviční v porovnání s vlnou nejvyššího zájmu v letech 2010 a 2013. Vloni zájem ještě dále poklesl. I čísla z letoška naznačují, že trend nadále trvá.

V Praze jeden projekt schvalují už 24 let

Problémem je i přílišná byrokracie. „Získat stavební povolení nebo územní rozhodnutí na výstavbu i rekonstrukci je stále obtížnější a doba předprojektové fáze až po zahájení výstavby se může natáhnout na dlouhou dobu. Celý průběh pak zahrnuje několik fází. Nejprve předprojektovou přípravu, která trvá zhruba 1,7 roku, v dalším stádiu následuje posouzení vlivů na životní prostředí, jež se vyšplhá průměrně na 2,3 roku. Přibližně tři roky pak trvá vyřízení úředního rozhodnutí a vydání stavebního povolení. Samotná výstavba už se většinou déle než na dva roky neprotáhne. Například Praha se ale může pochlubit i extrémy, analýza totiž odkryla například projekt, který je v procesu schvalování evidován už více než 24 let,“ říká Danica Fleischerová z developerské společnosti Acord Invest.

Stavební povolení pomaleji než ve Rwandě

Na zdlouhavé papírování poukazuje také poslední studie společnosti Deloitte Property Index, která udává průměrnou délku stavebního řízení v České republice alarmujících 8,9 roku. Česko je tak v rychlosti vyřizování stavebního povolení na 156. místě ze 190 zemí, jak uvádí Světová banka, která každoročně vydává přehled s názvem Doing Business. Kromě rychlosti vyřízení stavebního povolení se také posuzuje transparentnost či celková složitost procesu. Například sousední Polsko se umístilo na 40. pozici. Česko zaostává dokonce i za Rwandou, která je na 106. příčce.

(red)

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme