České subjekty úspěšně reagují na potenciál využití konopí pro medicínské účely v Thajsku

Jednou z priorit současné thajské vlády a Ministerstva zdravotnictví je rozvoj oborů spojených s využitím konopí a kanabinoidů pro lékařské účely. Vládní politika jde přitom ruku v ruce se zvýšenou aktivitou soukromých investorů, výzkumných a akademických institucí a samotných státních institucí – jak legislativních, tak regulačních.



Je velmi potěšující, že se českým subjektům podařilo na nový dynamický trend nejen zareagovat a podchytit ho, ale i se na jeho směřování podílet od raných fází. Přední roli v daném směru sehrává pražský International Cannabis and Cannabinoids Institute (ICCI), který ve spolupráci s dalšími českými partnery nabízí v rámci expanze svých poradenských, vzdělávacích a vědecko-výzkumných aktivit celou škálu svých služeb.

Kromě spolupráce s regulátory nebo investory se ICCI podařilo úspěšně dokončit jednání o rámci spolupráce s Fakultou farmaceutických věd Chulalongkornovy univerzity, nejvýznamnější thajské univerzity, a podepsat s ní memorandum o spolupráci. Tento krok ocenil při setkání s velvyslancem ČR i rektor Chulalongkornovy univerzity.

Za českou stranu dokument na konci října t.r. podepsal výkonný ředitel ICCI Pavel Kubů, za thajskou stranu děkanka Fakulty farmaceutických věd Rungpetch Sakulbumrungsil. Jednání v thajském Bangkoku a aktu podpisu MoU se zúčastnil i bývalý národní protidrogový koordinátor ČR Jindřich Vobořil.

ICCI je první center of excellence v ČR zabývající se otázkou využití konopí a odvozených produktů pro farmaceutické účely. Jedinečné propojení know-how v oblasti lékařského výzkumu a medicínské praxe (interna, psychiatrie, léčení dlouhodobě nemocných apod.), široké mezinárodní zkušenosti s problematikou legislativy a boje proti zneužívání drog, ale i znalost procesu pěstování a zpracování suroviny umožňují ICCI stát se prvotřídním partnerem pro státní správu, akademické instituce i obchodní firmy v této oblasti podnikání.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bangkoku (Thajsko). Autor: Aleš Ždimera, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme