Česko-japonské strategické partnerství stále ve hře

Umělá inteligence, autonomní řízení vozidel, e-mobilita, auta poháněná na vodík či Country for the Future. Témata jednání vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka s japonským ministrem zodpovědným za strategii růstu, ekonomickou a fiskální politiku a finanční agenturu Ryoseim Tanakou. Zvažuje se, že Česká republika a Japonsko uzavřou dohodu o strategickém partnerství.



Ministři obou zemí se shodli, že česko-japonská dohoda o strategickém partnerství není vyloučena. „Velmi vítáme japonské investice s vysokou přidanou hodnotou. Japonsko je zejména, co se týče výzkumných projektů, jedním z našich největších investorů v České republice,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček .

Dodává: „Chtěli bychom zvýšit i objem vzájemného obchodu a současně zlepšit vzájemnou obchodní bilanci tak, že český export do Japonska vzroste. Obě země jsou technologicky na velmi vysoké úrovni, pro Japonsko je tak více než srozumitelné, že Česká republika je v duchu inovační strategie 2019–2030 zemí pro budoucnost, Country for the Future.“

Stejnojmenný český program, tedy Country for the Future, který podporuje zavádění inovací, vznik a rozvoj inovativních firem a digitální služby, ministr Havlíček svému japonskému protějšku podrobně představil. Zaměřit se má na národní start-up a spin-off prostředí, digitalizaci a chytré investice. Bude se z něj mimo jiné podporovat usnadnění robotizace, automatizace a prosazování inovací ve firmách. A to s důrazem na malé a střední podniky v souladu s definovanými standardy Průmyslu 4.0 a klíčovými trendy perspektivních odvětví. Probralo se také samotné investování do oblastí klíčových trendů. Mezi ně patří umělá inteligence, kosmické technologie, laserové technologie, obranné technologie, nanotechnologie, biotechnologie, energeticky úsporná řešení aj.

Obrat vzájemného obchodu s Japonskem v roce 2018 dosáhl víc než 4 miliard USD. Český vývoz do Japonska se ve stejném období vyšplhal na 913,2 milionu USD, naopak dovoz ČR z Japonska se pohyboval kolem 3,1 miliardy USD. Největší podíl českého vývozu do Japonska v roce 2018 měly kovy a vzácné kovy, součásti vozidel, telekomunikační zařízení, krmivo pro zvířata a mikroskopy.

Nejvíc se na českém dovozu z Japonska loni podílela osobní vozidla, kancelářské stroje, motory a jejich součásti, polovodičová zařízení, elektrická zařízení, ventily a elektronika. Japonsko je jedním z největších investorů v České republice. V současné době v ČR působí celkem 229 japonských firem, z toho je 98 ve zpracovatelském průmyslu a 11 se věnuje výzkumu a vývoji. V podnicích pracuje víc než 47 000 zaměstnanců.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme