Česko zná svůj podnikatelský projekt roku podpořený z evropských dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Agenturou pro podnikání a inovace ve středu 28. listopadu v Národním domě na Vinohradech slavnostně vyhlásily podnikatelské projekty roku 2018. Ty byly podpořeny z prostředků Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).



„Zaměřujeme se především na podporu výzkumu, vývoje a inovací protože, to je způsob jak zvýšit konkurenceschopnost českých firem a tím i přejít na ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou,“ uvedl náměstek ministryně pro řízení sekce fondů EU Marian Piecha.

Vítězné projekty byly vyhlášeny v rámci čtyř kategorií odpovídajícím jednotlivým oblastem podpory:

  • Výzkum a vývoj pro inovace
  • Infrastruktura pro rozvoj malých a středních podniků
  • Ekoenergie pro konkurenceschopnost
  • Informační a komunikační technologie

Vítězové soutěže Projekt roku 2018. Foto: API„Ocenění Podnikatelský projekt roku představuje pomyslnou třešničkou na dortu práce a úsilí českých firem, které daly důvěru dotační podpoře. Jde i o ocenění projektových manažerů a dalších kolegů z API a MPO, kteří se snaží o to, aby proces čerpání dotací byl pro naše žadatele a příjemce co nejsnazší,“ uvedl Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, jehož cílem je konkurenceschopná a udržitelná ekonomika založená na znalostech a inovacích, je v pořadí již třetím operačním programem, kde v roli poskytovatele dotace stojí Ministerstvo průmyslu a obchodu. V programovém období 2014-2020 je na OP PIK vyčleněna z Evropského fondu pro regionální rozvoj alokace cca 112 mld. Kč.

Soutěž navazuje na úspěšné ročníky soutěže v letech 2010, 2011, 2012, 2013 a 2014, kdy se vyhlašovaly nejlepší projekty v Operačním programu Podnikání a inovace v kategoriích/programech: Inovace, Potenciál, Ekoenergie – OZE, Ekoenergie – Úspory energie, Prosperita, Nemovitosti, školicí střediska, ICT a strategické služby a v posledních ročnících také CzechAccelerator. Soutěž pořádal CzechInvest ve spolupráci s MPO.

Výsledky:

Kategorie/Umístění

Firma

Infrastruktura pro rozvoj malých a středních podniků 

1. místo

TMT Chrudim

2. místo

Romex

3. místo

EL-ENG

Informační a komunikační technologie 

1. místo

Principal Engeneering

2. místo

Colsys

3. místo

Exon

Ekoenergie pro konkurenceschopnost 

1. místo

HT Road

2. místo

Jihostroj

3. místo

Teplárna České Budějovice

Výzkum a vývoj pro inovace 

1. místo

Petrof

2. místo

Toseda

3. místo

Crytus

Více informací o vítězích 

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme