Český inkubátor zachraňuje životy v Peru

I když se Peru v posledních letech podařilo významně snížit novorozeneckou úmrtnost, problém stále přetrvává v odlehlých a chudších částech země. Případy úmrtí novorozenců kvůli nedostatku inkubátorů zde pravidelně plní hlavní zprávy všech médií. V rámci malého rozvojového projektu darovala Česká republika veřejné nemocnici Maria Auxiliadora v jedné z nejchudších čtvrtí Limy špičkový inkubátor a tři UV-lampy firmy TSE.



Nemocnice Maria Auxiliadora, která je spádovým zdravotnickým zařízením pro více než 2 miliony obyvatel v jedné z nejchudších čtvrtí Limy, se s problémem novorozenecké úmrtnosti potýká běžně. Každý měsíc zde přivedou na svět v průměru 700 dětí, z toho 13 % předčasně narozených. Nemocnice přitom disponuje pouze 10 inkubátory a 13 novorozeneckými dýchacími přístroji.

Letošní rok je přitom obzvláště kritický kvůli rostoucímu přílivu venezuelských uprchlíků. Řada venezuelských žen se během strastiplné cesty stane obětí znásilnění a otěhotní. Většina z nich pak skončí právě v nemocnici Maria Auxiliadora. Za první polovinu r. 2019 zde došlo k úmrtí již 40 předčasně narozených dětí.

Pomoc ČR ve spolupráci s českou firmou TSE tak přišla v pravý čas. Inkubátor Shelly, který díky své špičkové technologii dokáže bez přerušení kontrolovat údaje o základních životních funkcích novorozeněte, výrazně zvýší kvalitu intenzivní péče v prvních dnech po porodu. Poté se může dítě přemístit do méně intenzivní péče s cílem zvýšení váhy a inkubátor může být ihned k dispozici pro dalšího potřebného novorozence.

Inkubátor byl předán v září letošního roku a již v den slavnostního předání inkubátor využívala první malá pacientka. Ředitelka nemocnice poděkovala českému velvyslanectví v Limě a tuto pomoc a vyjádřila naději, že více takovýchto zařízení bude brzy k dispozici nově narozeným po celém Peru. Velvyslanec Pavel Bechný na oplátku poděkoval nemocnici i firmě TSE za skvělou spolupráci v průběhu implementace projektu a pozval rodiče první malé pacientky k návštěvě ambasády.

Efekt daru nového inkubátoru je navíc vynikajícím případem propojení oficiální rozvojové pomoci ČR a ekonomické diplomacie. Jen během týdne, kdy k předání daru došlo, si zástupce firmy TSE – která dosud v zemi přítomna nebyla – domluvil prodej dalších 20 inkubátorů pro peruánské nemocnice. 

Foto: MZV ČR.

• Teritorium: Amerika | Peru | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme