Český průmysl láme rekordy, výrazně rostlo také zdecimované stavebnictví

Výborné výsledky průmyslu se projevily i rostoucí zaměstnaností. Ta se v oboru zvýšila zhruba o dvě procenta. Kromě průmyslu roste i stavebnictví, jeho další vývoj ale není příliš optimistický.



Dubnová průmyslová výroba v Česku vzrostla podle Českého statistického úřadu meziročně o 7,7 procenta. Tuzemský průmysl tak zaznamenal další výborný výsledek, který táhne tuzemskou ekonomiku k růstu.

„Český průmysl slušně roste a výraznou měrou se na tom podílí automobilový průmysl, který těží z oživené poptávky na hlavních exportních trzích. Daří se i dalším sektorům ekonomiky a příslibem do budoucna jsou i rostoucí zakázky, a to jak ze zahraničí, tak i domácí. Snad už jsme na růstové trajektorii, kterou by evropské hospodářství mělo udržet, ale růst je stále křehký a i malé negativní zprávy by ho mohly destabilizovat. Rizikem tak zůstává, zda Eurozóna svůj rozjezd udrží a stále trvající geopolitická rizika na východě Evropy,“ říká Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC ČR.

Silný růst není jedinou pozitivní informací. „Dobrou zprávou je, že rostou i tržby, a to dokonce rychleji než výroba. Připsaly si 10,3 procenta. Nové objednávky rostou dokonce o 14,8 procenta. Struktura zakázek přitom ukazuje, že už neroste jen zahraniční, ale i domácí poptávka. Ekonomika je z nejhoršího venku, pomalu se nadechuje k růstu. Pomáhat jí bude nízká srovnávací základna a slabá koruna. Náš model počítá pro rok 2014 s růstem průmyslu v rozmezí 5,5 až 6,0 procenta,“ doplňuje Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance.

„Příznivé výsledky průmyslových podniků vedou firmy i k nabírání nových zaměstnanců. Průmysl tak vytváří nová pracovní místa a zlepšuje situaci na trhu práce,“ říká Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky. „V dubnu se zaměstnanost v průmyslu meziročně zvýšila o 1,9 procenta,“ vyčíslil Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

průmysl duben


Stavebnictví roste, ale vyhlídky jsou nejisté

Daří se rovněž stavebnictví, které podle statistiků poskočilo o rovných 8 procent. Zároveň ovšem stavební úřady rovněž vydaly meziročně o 5,7 procenta stavebních povolení méně, jejich orientační hodnota klesla o 10,2 procenta. „Aprílový výsledek stavebnictví vděčí jednak neobvykle teplému začátku roku, kdy rozjezd stavebních prací začal letos dříve než loni, a jednak nízké srovnávací základně předchozího roku. To, že letošní rok bude velmi náročný, naznačuje další meziroční pokles nově vydaných stavebních povolení, a především propad jejich hodnoty,“ říká Tomáš Bašta, partner PwC ČR.

Ani další ekonomové nevidí vyhlídky stavebnictví příliš růžově. „Stavebnictví nyní těží z nízké srovnávací základny, což ještě nějaký čas potrvá. Na úroveň roku 2008 se jen tak nepodívá, na poptávku po nových bytech se stále čeká. Poptávka podle mě přijde, až teprve více lidí splatí své stávající hypotéky a budou se chtít přesunout do lepšího bytu, většího, modernějšího nebo na lepším místě. K tomu všemu bude ale ještě třeba dodat optimismus a víru kupců, že byty ve své ceně v průměru už nepoklesnou. Levné hypotéky jsou sice zajímavé, ale samy o sobě nestačí k tomu, aby otočily trend na trhu nemovitostí. Náš model počítá pro rok 2014 s růstem stavebnictví o 2,5 procenta,“ konstatuje Vladimír Pikora z Next Finance.

Některá data však naznačují, že mimo bytovou výstavbu by přece jen mohlo stavebnictví alespoň o určitém zlepšení uvažovat. „Z privátní sféry je již nyní patrný růst zájmu o nové investice a tedy i vyšší poptávka po komerčních nemovitostech. Otázkou však zůstává, jak se k investicím letos postaví veřejný sektor,“ upozorňuje Petr Dufek z ČSOB.

Výhled analytiků na další měsíce zůstává veskrze příznivý. „Květnová hodnota indexu nákupních manažerů v průmyslu PMI je nejvyšší za poslední téměř tři roky. Vysoké jsou nárůsty nových zakázek a pozitivní dopad do průmyslu by skrz zahraniční poptávku mělo mít i další uvolnění měnové politiky ze strany Evropské centrální banky,“ předpovídá Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Zahraniční obchod vyšší o půldruhé miliardy

Statistici rovněž  zveřejnili výsledky zahraničního obchodu za duben. Ten podle národního pojetí, které se používá při výpočtu HDP, dosáhl přebytku 16,5 miliardy korun, což je o 1,5 miliardy korun více než před rokem. To ukazuje, že ekonomika roste. „Nicméně trh čekal ještě větší růst, počítal s přebytkem kolem 19 miliard korun,“ uzavírá Vladimír Pikora.

 

• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme