Český průmysl oslabuje, jeho růst se v březnu zastavil

Český průmysl v březnu přibrzdil. Oproti únoru klesl o 0,1 procenta. Meziročně se sotva udržel v černých číslech, když rostl pouze o 0,1 procenta.



Analytici přitom v průměru čekali meziroční růst o 0,8 procenta. „Nečekaný nárůst německé výroby v březnu dával šanci na lepší výsledek v ČR. Nicméně stále varující je vývoj předstihových indikátorů, které pro nejbližší měsíce stále indikují slabost ve výrobě, a na jasný obrat se zde stále čeká,“ říká Michal Brožka, hlavní ekonom Cyrrus. Podle něj však přišly i dobré zprávy. „Alespoň se však potvrdila určitá stabilizace ve výrobě automobilů. Ta meziročně vzrostla o 3,7 procenta a byla tak hlavním tahounem meziročního růstu celého průmyslu v březnu. Dále průmysl táhla vzhůru výroba elektroniky, počítačů a optiky a dále výroba strojů. Dolů naopak stahuje výsledek energetika a výroba a zpracování kovů,“ dodává Michal Brožka.

Energetika prokázala dokonce dvouciferný pokles o 13,8 procenta.  „Pokles mohl souviset s nižší poptávkou po elektřině kvůli teplejšímu počasí než v loňském březnu,“ zmiňuje Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit v Česku a na SLovensku. Za celý rok 2019 čeká Cyrrus růst průmyslové výroby ČR o 1,7 procenta po loňském nárůstu o 3,2 procenta. 

Minulý měsíc přinesl přes celkově rozpačité výsledky i některá další pozitiva. „Z březnových dat stojí za pozornost nové zakázky, které meziročně vzrostly o velmi solidních 6 procent. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 2,4 procenta, zatímco ty tuzemské o plných 14,3 procenta. Pozitivem je, že reálný vývoj nových zakázek příliš nekoresponduje s měkkými indikátory. Například index PMI v posledních měsících signalizuje silný pokles nových zakázek, což však zatím tvrdá data příliš nepotvrzují,“ podotýká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ.

Průmysl tak v Česku postupně přichází o svoje výsadní postavení.  „To se samozřejmě promítne i do ukazatele HDP, kde se hlavním zdrojem růstu domácí ekonomiky stává sektor služeb,“ upozorňuje Miroslav Novák.

Redakčně zpracované analýzy ekonomů

• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Energetika

Doporučujeme