Český startup Motionlab uspěl na letošním SWCSummitu

Letošní ročník SWCSummitu již zná své vítěze. Titul evropského startupového šampiona si odnáší švédské Mimbly, které se zaměřuje na změnu vnímání společnosti v přístupu k čistotě vody a jejímu využití.



Vítězem regionu V4 se stali čeští Motionlab, startup zaměřený na personalizovanou videoreklamu. Všichni finalisté postoupili do globálního finále soutěže Startup World Cup, které se uskuteční v květnu v San Franciscu. Evropský vítěz získal přístup k investici v hodnotě 500 000 amerických dolarů. Oba šampioni uspěli v nevídaně tvrdé konkurenci – do každého z dvanácti regionálních kol se přihlásilo přes sto startupů, v pražském Kongresovém centru se tak utkaly ty nejlepší z více než 2000 evropských startupů.

„Těší nás, že se na SWCSummitu stejně jako v předchozím ročníku sešla silná konkurence nejlepších evropských startupů. Gratulujeme vítězi, který si kromě přístupu k investici půl milionu dolarů spolu s ostatními finalisty odnáší také příležitost reprezentovat svou zemi a evropskou startupovou scénu před publikem a investory z celého světa. Úspěch akce nám zároveň dává pozitivní zpětnou vazbu na stav startupového prostředí v Evropě, o které je mezi investory i veřejností stále větší zájem,“ uvádí Václav Pavlečka, CEO společnosti Air Ventures a spolupořadatel SWCSummitu.

Českou republiku ve finále reprezentoval startup Motionlab. Mezi ostatními finalisty byly navigace pro drony Precision Navigation Systems z Estonska, fintech Crassula z Polska, snímače teploty produktů Tag Sensors z Norska, personalizovaný diagnostický nástroj pro boj s rakovinou Amadix ze Španělska, model pro diagnózu autoimunitních onemocnění Altheia Science z Itálie, řešení pro udržitelnost a hospodaření s vodou Mimbly ze Švédska, rentgen kmenů stromů z Finska, online kurzy pro počítačové hráče z Dánska, hlasový vzdělávací program My Buddy z Ruska, rehabilitační nástroj Raccoon z Ukrajiny, 3D tisk implantátů a náhrad axial3D z Irska a nástroj pro vývoj software pro IoT z Řecka.

“Je skvělé, že startupy z celé Evropy dostaly příležitost prosadit se na historicky prvním kontinentálním finále soutěže Startup World Cup. Věřím, že pro všechny finalisty šlo o zkušenost, která je osobně i byznysově posune o krok blíž globálnímu úspěchu. Celkový vítěz může být jen jeden a já mu tímto gratuluji, zároveň jsem ale přesvědčený, že i o ostatních soutěžících ještě v budoucnu uslyšíme. Těší nás, že Praha na letošní i příští roky dostala možnost stát se pořadatelem evropského finále,” dodává Vít Šubert, CEO inkubátoru UP21, který SWCSummit spolupořádá.

Startup World Cup & Summit (SWCSummit) je unikátním spojením dvou nejvýznamnějších startupových konferencí posledních let. Startup World Cup je celosvětová startupová konference a soutěž organizovaná venture kapitálovým fondem Fenox. Vznikla přímo v Silicon Valley s cílem podpořit celosvětové inovace, propojit startupový ekosystém, otevřít dveře talentovaným podnikatelům a identifikovat 20 nejlepších startupových projektů na světě. Vítězové regionálních kol se utkají ve velkém finále přímo v Silicon Valley, ve kterém budou se svými projekty bojovat o investici ve výši 1 milionu dolarů a více. Startup Summit je pak tradiční konferencí se sedmiletou tradicí, kterou pořádá investiční fond Air Ventures.

Historie konference sahá do roku 2012 a vystoupili na ní spíkři z nejznámějších globálních korporací i startupů – od editorů TechCrunche přes šéfy Startupbootcampu, investory ze Silicon Valley, spíkry ze společností jako Tesla nebo SpaceX či Hyperloop Transport Technologies až po zakladatele nadějných startupů jako Kiwi.com a korporátní kapitány, například Andre Wehrnera ze Škoda Auto nebo Tomáše Budníka z O2.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme