Český startup vyrábí na 3D tiskárnách vozíky a protézy pro zvířata

Společnost AnyoneGo připravuje vstup na zahraniční trhy. Nedávno získala výraznou investici na další rozvoj. Do budoucna se kromě psů a koček chystá vytvářet také náhrady na míru pro lidi.



Foto: AnyoneGoVyužití 3D tisku se i po mnoha letech od zavedení této technologie často omezuje jen na výzkumnou či vzdělávací oblast. Český startup AnyoneGo však dokázal trojrozměrný tisk využít pro smysluplné účely a navíc se se svým nápadem prosadil po celém světě.

„Vždy se nám líbily nové technologie, a tak nás pochopitelně zaujal i 3D tisk. Viděli jsme v něm velký potenciál, a tak jsme přemýšleli, jak bychom jej mohli využít a vytvořit něco prospěšného. A do týdne jsme měli jasno – vytvořit vozík pro postižená zvířata,” vysvětluje Martin Schenk, jeden ze zakladatelů společnosti, proč v roce 2016 společnost AnyoneGo vznikla.

Stojí za ní tři technologičtí nadšenci. „V prvé řadě Jan Jiránek, průmyslový designér, který se zabývá technologiemi 3D tisku a možnostmi jejich využití od samého počátku,“ říká Martin Schenk, který se spolku s Ivanem Lukášem počítá mezi technologické fanoušky, kteří do firmy přináší svoje zkušenosti a kontakty z byznysu i české technologické a IT scény.

Individuální řešení

Foto: AnyoneGoCelá trojice mohla v rámci nového projektu využít i svoje předchozí zkušenosti s podnikáním. Martin Schenk i Ivan Lukáš mají vedle AnyoneGo ještě paralelní podnikatelské aktivity, Jan Jiránek působil řadu let jako živnostník v oblasti grafiky a designu. 

Právě spojení trojrozměrného tisku a designu umožnilo vývoj vozíku pro psy. „Použití moderních technologií umožňuje výraznou individualizaci našich produktů. Ve spojení s maximálně funkčním a současně vizuálně přitažlivým designem nabízíme skutečně špičkové produkty. Technologie 3D tisku nám navíc umožňují velmi pružně reagovat na požadavky zákazníků, zapracovávat zpětnou vazbu i vyvíjet produkty nové,“ vysvětluje Martin Schenk.

Právě zájem trhu přiměl firmu záměr rozšířit i na další protetické pomůcky. “Následovat budou také unikátní produkty pro lidi. Pro kohokoliv, kdo bude potřebovat protetickou pomůcku. A to nejen sériově vyráběnou, ale i vyvinutou přímo na míru Technologie 3D tisku ve spojení s produkty, které vyrábíme, je výjimečná a vidíme pro ni velké místo na trhu,” naznačuje Martin Schenk.

Na začátku přitom podle něj bylo nejtěžší vyvinout první funkční výrobek a pak sehnat financování na rozjezd celého projektu, tak aby využil potenciálu, který je na trhu.

Od mazlíčků k lidem

V současnosti se společnost koncentruje na produkty pro zvířata, proto mezi její typické zákazníky patří majitelé domácích mazlíčků. „Primárně psů, ale například náš nejmenší vozíček je vhodný i pro kočky. Obrací se na nás ale i útulky nebo azylová centra, protože se velmi často setkávají se zvířaty, která prošla špatnou zkušeností a občas si z nevhodného zacházení nesou trvalé následky,” zmiňuje Martin Schenk.

Přímou konkurenci má český startup spíše v zahraničí. V tuzemsku zatím podobné výrobky nabízejí spíše nadšenci, kteří pracují zcela jiným způsobem a systémem, vozíčky svařují z různých trubek a podobně.

„Samozřejmě že jsou zákazníci, kterým takové jednodušší a levnější řešení vyhovuje a vnímají ho jako dostačující. My ale chceme jít jinou cestou, klademe důraz na maximální fyziologické pohodlí, individuální přizpůsobení každému klientovi na míru, lehký, zdravotně nezávadný materiál, estetiku řešení a další klíčové vlastnosti, které podle našich analýz nenabízí na takové úrovni nikdo další ani v Česku ani za hranicemi. Za každým naším produktem stojí měsíce vývoje, prototypování a konzultací,” porovnává Martin Schenk. Firmě se navíc podařilo navázat spolupráci i s Asociací fyzioterapie a rehabilitace zvířat České republiky, takže má na svoje produkty profesionální zpětnou vazbu.

Příprava na zahraničí

Foto: AnyoneGoV současnosti společnost oslovují klienti z Česka a Slovenska. Postupně narůstající počet zakázek jí umožňuje ladit a testovat interní i výrobní procesy tak, aby v blízké budoucnosti mohla prorazit i do zahraničí. 

„Máme hotové analýzy velikostí trhu a velký potenciál vnímáme nejen v Evropě, ale i v USA nebo například v Japonsku. Nutné jsou ale opravdu dobré přípravy, protože na těchto náročných trzích dostaneme jen jednu šanci. Špičkové výrobky už máme, ale musíme být schopni garantovat i vynikající zákaznický servis, dodací lhůty a tak dále. Naše řešení chceme představit jako prémiový výrobek a vše okolo tomu musí odpovídat,” podotýká Martin Schenk. Taková příprava podle něj vyžaduje zkušenosti, čas a v neposlední řadě nemalé peníze.

Firmu nyní tvoří pětičlenný tým, pro některé procesy využívá externí dodavatele. „V budoucnu bychom část méně technologicky náročných prací rádi přesunuli do chráněných dílen. V tomto směru nyní probíhají první jednání,” popisuje Martin Schenk. Obrat firmy podle něj odpovídá tomu, že jde o startup. Počítá však s růstem, zakladatelům se podařilo získat investora, smlouvu podepsali letos v dubnu. „Reálný potenciál je minimálně v řádech desítek milionů a to jen na Českém trhu. Vstupem na další trhy se tato částka úměrně násobí,” odhaduje Martin Schenk.

Další perspektivy firmy jsou přitom velké. „Máme definovány celkem čtyři základní druhy vozíků pro psy s hendikepem zadních končetin podle velikosti plemen, čtyři velikosti ortéz, řešíme i zcela individuální poptávky. Například nyní máme poptávku na vozík pro přední nohy nebo protézy, kde pro klienty opravdu od začátku tvoříme řešení jejich specifické situace,” popisuje Martin Schenk.

3D tisk čeká další revoluce

Foto: AnyoneGoDalší perspektivu pak nabídne výroba protetických pomůcek pro lidi. „Díky novým technologiím a našim zkušenostem přinesou nejen evoluci, ale spíše revoluci. Máme nápady i pevně definované cíle ke kterým směřujeme, a tedy i prostor pro další rozvoj. Nejvíc se těšíme na vývoj trhu v oblasti 3D tisku, kde očekáváme nové materiály a technologie, které nám umožní připravit ještě lepší výrobky, co se týče kvality a především pohodlí pro zákazníky,” zmiňuje Martin Schenk.

Jednou z výzev pro 3D tiskárny je inovace materiálu, který se pro tisk primárně používá. „Je pravda, že dnešní doba plastům nepřeje. Naše výrobky jsou tištěny ze stoprocentně recyklovatelného materiálu. Současně už nyní v rámci přípravy expanze na další trhy řešíme i otázku co nejekologičtějšího způsobu balení. Jsme si velmi dobře vědomi toho, že zákazníci jsou velmi citliví i na tyto aspekty,” potvrzuje Martin Schenk.

Výhodou řešení českého startupu je i to, že v případě potřeby se dá nahradit jen jeden díl vozíku nebo ortézy. „Garantujeme tedy opravitelnost našich výrobků, což dnes zejména u plastových výrobků také není samozřejmostí. My však i tento aspekt vnímáme jako pozitivní krok, kterým lze snížit ekologickou stopu,” navazuje Martin Schenk. Nové materiály firma testuje průběžně. „Takže pokud se objeví řešení, které dokáže splnit všechny podmínky a nároky, které v současnosti na materiálovou stránku máme a současně bude plně rozložitelné a cenově dostupné, nevidíme jediný důvod, proč je neimplementovat,” uzavírá Martin Schenk.

Dalibor Dostál

Společnost AnyoneGo v kostce

Startup AnyoneGo se specializuje na průmyslový design, architekturu a vývoj unikátních kompenzačních pomůcek ve dvou samostatných divizích pro zvířata a lidi. Zakladateli společnosti jsou průmyslový designér a technologický vizionář Jan Jiránek, který ve společnosti působí jako šéfdesignér, a technologičtí konzultanti a mentoři Ivan Lukáš a Martin Schenk, kteří mají na starost technologie výroby, 3D tisk, financování, marketing a obchodní rozvoj projektu.

• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme