Čeští dodavatelé systémů městské hromadné dopravy se představili uzbeckým manažerům

Ve dnech 9. až 11. dubna 2019 skupina vysokých manažerů státních podniků z Uzbekistánu navštívila Českou republiku, kde se v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED velvyslanectví České republiky v Taškentu seznámila s nejnovějšími trendy řešení a řízení městské hromadné dopravy.



Skupina uzbeckých hostů sestávající z generálního ředitele dopravního podniku druhého největšího uzbeckého města Samarkandu, dále z vedoucího odboru elektronizace v tomto podniku, generálního ředitele výrobního a opravárenského závodu kolejových vozidel v Taškentu a zástupce hlavního manažera uzbeckých železnic navštívila druhý dubnový týden Prahu a Plzeň, kde se zúčastnila konference „Chytrá a zdravá doprava ve městech“, jednala na magistrátech a dopravních podnicích obou měst a navštívila výrobní závody českých dodavatelů systémů městské hromadné dopravy. V průběhu jednání se k delegaci připojil i chargé d’affaires velvyslanectví Uzbekistánu v Berlíně.

Jednání na plzeňském magistrátuPrvní den z třídenní návštěvy České republiky se uzbečtí hosté zúčastnili celodenního programu konference „Chytrá a zdravá doprava ve městech“ v Plzni. Informace zde prezentované byly pro členy uzbecké delegace vysoce inspirativní vzhledem k tomu, že rozvíjející se tramvajový provoz v Samarkandu bude vyžadovat v blízké budoucnosti i odpovídající sofistikovaná řešení a řízení.

Druhý den návštěva pokračovala prohlídkou Centrálního dispečinku PMDP a.s., kde byli hosté podrobněji seznámeni s konkrétní činností pracoviště a řešením problémů on-line. Současně byla pro delegaci připravena prezentace a krátká projížďka ulicemi města tramvají Vario LF+, o jejíž zakoupení má zájem dopravní podnik města Samarkandu. Následně se uskutečnilo setkání s primátorem Plzně M. Baxou. Ze strany primátora byly hostům podány základní informace  o městě Plzeň, součástí diskuze byla i témata týkající se zajišťování a řízení městské hromadné dopravy a záměry na další implementaci opatření ve smyslu „smart city“, v jehož zavádění je Plzeň na předním místě v České republice.

Další jednání uzbecké delegace tento den proběhlo ve firmě Škoda Transportation a.s., kde bylo zaměřeno na spolupráci při rozvoji podzemní dopravy a dodávek vozů metra v Taškentu. Současně byla projednávaná i možnost dodávek vysokorychlostních vlaků pro uzbecké železnice.

Přijetí na Staroměstské radniciV třetí den plodné návštěvy uzbeckých hostů v České republice bylo na programu setkání na Magistrátu hl. m. Prahy s náměstkem primátora pro oblast dopravy A. Scheinherrem, které se uskutečnilo v historické budově Staroměstské radnice. Nejen informace, které byly při setkání podány ze strany náměstka primátora o Praze, ale i další témata, týkající se zajišťování a řízení městské hromadné dopravy a celková přátelská atmosféra setkání, byly ze strany uzbeckých hostů vysoce oceňovány. Následná prohlídka historických prostor Staroměstské radnice zvýraznila pak celkovou slavnostní atmosféru setkání a vyvolala obdiv hostů, z nichž někteří navštívili Prahu poprvé.

Ve druhé polovině třetího dne návštěvy proběhla jednání na firemní úrovni, která byla zaměřena na konkretizaci vzájemných obchodních vztahů týkajících se připravovaných dodávek českých tramvají Vario LF+ do Samarkandu, včetně návrhu technických podmínek a dále možnosti lokalizace výroby tramvají české provenience v Taškentu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Taškentu (Uzbekistán). Autor: Luboslav Mazurek, ekonomický rada.

• Teritorium: Asie | Uzbekistán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme