Čeští investoři mohou využít i senegalské fondy

Senegalská vláda se chystá při realizaci rozvojového plánu země v ještě větší míře zapojit tamní investiční fond FONSIS a záruční fond FONGIP. Jejich služby by mohly využít i české firmy, které uvažují o investicích v Senegalu.



Senegalský Fond pro strategické investice FONSIS (Fond souverain d’investissements stratégiques), založený v roce 2013, má jako hlavní cíl podporu přímých zahraničních investic a jejich prostřednictvím hospodářský a sociální rozvoj Senegalu. Podle představitelů fondu bude pro FONSIS v následujících několika letech stěžejní podpora projektů 2. fáze rozvojového plánu Senegalu prezidenta Mackyho Salla na období 2019–2023.

Fond, jehož podpora není omezena jen na některé sektory, by velmi rád navázal vztahy i s českými investory se zájmem investovat v Senegalu, ať již do prioritních projektů vlády, nebo mimo ně. Přestože fond může investovat i v zahraničí, v současné době se zaměřuje pouze na podporu projektů v Senegalu. Fond kromě zahraničních investorů podporuje i velké senegalské společnosti.

Dalším senegalským fondem, jehož služby by české firmy mohly využít, je Záruční fond pro prioritní investice FONGIP (Fond de garantie d’investissements prioritaires). Fond poskytuje záruky při žádosti o půjčku za účelem realizace projektů z širokého spektra oborů (nicméně kromě zdravotnictví a vzdělávání) prostřednictvím všech 27 bank aktivních v Senegalu pro společnosti, které byly založeny v Senegalu a jejichž kapitál je minimálně z 51 % v držení senegalských občanů. Čeští investoři by mohli garanční fond využít například v případě založení společných podniků s majoritním podílem senegalského kapitálu.

V případě zájmu o finanční podporu z výše uvedených fondů mohou čeští investoři získat více informací na webových stránkách fondů FONSISFONGIP.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dakaru (Senegal). Autor: Pavel Zástěra, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Afrika | Senegal | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme