Čeští obchodníci drží ztrátové prodejny. Je to ještě podnikání?

Podle průzkumu Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) je v Česku ve ztrátě 16,5% nezávislých prodejen, a to zejména na venkově.



Přestože je jejich hospodaření v mínusových číslech, obchodníci je dále udržují a provozují – často i několik let.

Podnikatelé musejí každoročně uzavřít zhruba 500 malých prodejen s potravinami a smíšeným zbožím, situace by ale mohla být ještě horší. Podle průzkumu AČTO totiž bylo v posledních pěti letech jen pět procent obchodů uzavřeno kvůli ztrátovosti.

„Jednoznačně nám to ukazuje na praxi, kdy jsou tradiční obchodníci ochotní držet své prodejny i navzdory ztrátám a provozy zavírají jen v krajní nouzi. Obchod s potravinami mnohdy bývá tím posledním, co v malých obcích ještě funguje. Naši obchodníci se tuto službu snaží do poslední chvíle zachovat. Je to ale ještě podnikání?“ ptá se předseda AČTO Zdeněk Juračka.   Podnikatelé udržují malé prodejny nad vodou z vlastních zdrojů. Ztrátu kryjí například ze zisku ostatních výdělečných prodejen. Pouze dvě procenta obchodů jsou dotovány ze strany obce či kraje.

Tři roky na hraně

Svízelnou situaci může vyřešit pronájem prodejny. I toto řešení je ale využíváno výjimečné, využilo ho pouze 1,2 % obchodníků.

„Navíc se ukázalo, že dlouhodobé dotování prodejen nepřináší efekt v podobě kladného hospodaření. Významně ovšem pomáhá zachovat službu v obci pro občany, což vnímáme jako mnohem důležitější faktor. Ochota dotovat ztrátové prodejny ze zisku trvá průměrně 2,9 roku,“  prozrazuje Zdeněk Juračka.¨Asociace českého tradičního obchodu uskutečnila dotazníkové šetření mezi svými členy v průběhu srpna 2019 na reprezentativním vzorku 1889 nezávislých prodejen. Průzkum se soustředil na období od roku 2014.

Redakčně upravená tisková zpráva AČTO

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme