Čeští skláři se blýskli ve Vietnamu

Dvanáct českých sklářských firem představilo své produkty a um vietnamskému publiku. U příležitosti oslav Dne české státnosti skláři vystoupili na prezentaci skla, svítidel a sklářského designu, kterou české velvyslanectví uspořádalo v hotelu Sheraton v Hanoji.



Hlavním účelem akce, která proběhla v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie, bylo představit tradiční produkty českého sklářského průmyslu místním dovozcům, distributorům, architektům, interiérovým designerům, developerům, provozovatelům velkých hotelů a dalším potenciálním zákazníkům na vietnamském trhu.

Odborného semináře se zúčastnilo více než 90 potenciálních zákazníků. Obchodní rada Velvyslanectví ČR v Hanoji ve svém vystoupení vyzdvihl dlouhou tradici českého sklářství, vysokou kvalitu našich sklářských produktů i jedinečnost designu. Následovaly prezentace českých firem Lasvit, Halama Glass, Artglass a sklárny Pačinek. Další zúčastněné české firmy představil jejich místní vietnamský zástupce formou krátkých videoklipů s doprovodným výkladem.

Nejzajímavější částí prezentace byla bezesporu ukázka tradiční výroby skla sklářským mistrem Jiřím Pačinkem. Mobilní sklářská pec a tradiční technika foukání skla zaujala nejen účastníky odborného semináře, ale také většinu hostů slavnostní recepce ke státnímu svátku, která proběhla v hotelu Sheraton ve večerních hodinách za účasti místopředsedy vlády a ministra vnitra ČR Jana Hamáčka.

Výstavu českého skla a designu ve foyer hotelu měli možnost zhlédnout jak účastníci semináře, kteří využili přítomnost zástupců českých firem k B2B jednáním o další spolupráci, tak hosté večerní recepce ke státnímu svátku.

Poptávka po kvalitních sklářských produktech je momentálně ve Vietnamu na vzestupu zejména díky rychlému růstu stavebnictví. Ten je podporován masivními domácími i zahraničními investicemi do segmentu moderních rezidenčních a kancelářských objektů, ale také do luxusních hotelů a rekreačních středisek. Cílem prezentace českého sklářství ve Vietnamu bylo především podpořit možnosti zapojení českých firem do developerských projektů. Prezentace však přispěla také k obecné propagaci značky „české sklo“ ve Vietnamu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Hanoji (Vietnam). Autor: David Jarkulisch, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme