Čeští výrobci na 3. ročníku veletrhu AgroFood v Ománu

Na společném stánku pod patronací Velvyslanectví ČR v Rijádu a za podpory Ministerstva zemědělství České republiky v rámci programu projektů ekonomické diplomacie ve dnech od 22. do 24. dubna 2019 prezentovaly v Maskatu české firmy širokou škálu výrobků.



Veletrh se konal na novém moderním výstavišti Oman Exhibition & Convention Center na okraji hlavního města Maskatu. V případě českých výrobců se jednalo již o druhou účast. Díky skutečnosti, že česká prezentace byla realizována pod hlavičkou Velvyslanectví České republiky v Rijádu, byla účast českých firem prezentována na všech oficiálních doprovodných propagačních materiálech veletrhu. Rovněž umístění stánku bylo velmi atraktivní, neboť se nacházel přímo proti vchodu do veletržní haly a tak byl tím prvním, který každý návštěvník veletrhu uviděl a ve většině případu i navštívil.

Na veletrhu prezentovaly své výrobky společnosti Tekro spol. s r.o., Mlékárna Hlinsko, a.s., Marlenka International s.r.o. a Pražská čokoláda s.r.o. – Steiner&Kovarik. Kromě společnosti Marlenka International byly všechny české firmy zastoupeny osobně. Návštěvníci veletrhu byli především z řad odborné veřejnosti a bylo tak možno realizovat řadu konkrétních obchodních jednání. Při těchto jednáních se projevily dobré kontakty ománských obchodníků na východní Afriku, zejména Tanzanii, Zanzibar a Keňu, a tak měli čeští vystavovatelé možnost jednat i obchodních příležitostech v těchto zemích.

Řadu ománských farmářů zaujaly krmné směsi pro chovatele hospodářských zvířat společnosti Tekro, překvapením byl však i zájem o krmiva téže společnosti pro drobná domácí zvířata řady Eminent. Mlékárna Hlinsko, která prodává své výrobky pod známou značkou Tatra, vedla řadu jednání o dodávkách široké palety výrobků od sušeného mléka až po mléko čerstvé, a to nejen do Ománu, ale jak výše uvedeny, rovněž do některých afrických zemí.

Pražská čokoláda svou prezentací vysoce kvalitních produktů rozšířila povědomí o fungování vlastní prodejny v největším místním obchodním centru Grand Mall. Zájem byl rovněž o produkty společnosti Marlenka International, která na ománském trhu teprve začíná. Zástupci velvyslanectví a ministerstva zemědělství, kteří na stánku též působili, měli rovněž možnost hovořit s ománskými podnikateli o konkrétních záměrech ománského zemědělství a očekávají přímou odezvu zejména v oblasti hydroponního pěstování rostlin a v oblasti sladkovodního chovu ryb.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rijádu (Saúdská Arábie). Autor: Mgr. Petr Hošťálek, obchodní rada.

• Teritorium: Asie | Omán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme