Chile má stále pověst Švýcarska Jižní Ameriky, ekonomiku ale trápí potíže

Rostoucí inflace a zpomalující růst hrubého domácího produktu vloni ukázaly na problémy, které chce chilská vláda řešit strukturálními reformami. Chile je v regionu nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR, v jakých oblastech jsou největší příležitosti pro naše exportéry?



Loňský rok nebyl pro chilskou ekonomiku úplně nejlepší. V červnu vykázala nejslabší růst od února 2010, kdy střední Chile zasáhlo ničivé zemětřesení. Meziměsíčně totiž vzrostl hrubý domácí produkt pouze o 0,8 procenta

Další špatná zpráva pro chilské hospodářství přišla na začátku listopadu. Statistiky ukázaly, že inflace vzrostla ze zářiových 4,9 procenta na říjnových 5,7 procenta, což je nejvyšší úroveň od ledna 2009.  Země se snaží na tyto signály reagovat.

„Nová vláda pracuje na strukturálních reformách,“ říká Carlos Appelgren, chilský velvyslanec v Evropské unii.  Reformy přijaté v loňském roce zvyšují daňovou zátěž a podle chilské vlády vedou k větší rovnosti mezi daňovými poplatníky. Součástí reforem jsou také opatření na podporu úspor a investic.

Česko kouká Chile na záda v mnoha oblastech

Chile, Vina del MarI přes negativní zprávy posledních měsíců je země jednoznačně nejrozvinutějším a nejbohatším státem Jižní Ameriky. HDP na obyvatele za posledních čtrnáct let zdvojnásobila na současných 21 911 dolarů, je to nejvyšší hodnota v celém regionu.

Zároveň je nejotevřenější ekonomikou kontinentu, loňské Světové ekonomické fórum přiznalo Chile osmou příčku v žebříčku nejvstřícnějších zemí světa vůči obchodu. Ve vnímání korupce se Chile zařadila na  20. místo, což je nejenom nejlepší umístění v rámci celé Latinské Ameriky, ale zároveň výrazně lepší postavení než zaujala Česká republika, která obsadila až 54. místo.

Vzájemný obchod mezi Chile a Českou republikou roste především v posledních deseti letech, poté, co od 1. března 2005 plně vstoupila v platnost asociační dohoda mezi Evropskou unií a Chile. V regionu Jižní Ameriky je Chile pro Českou republiku 3. nejvýznamnějším trhem s 9% podílem na exportu do této oblasti.

V roce 2013 vyvezla Chile do České republiky zboží v hodnotě 43,3 milionů dolarů. Šlo především o feromolybden, katody, buničinu, víno a destiláty, hroznový mošt, ovoce, především čerstvé i sušené hrozny, kiwi, brusinky, borůvky, jablka, hrušky, sušené švestky, kukuřičná zrna a maso, především vepřové maso a losos.

Z České republiky loni Chile dovezla zboží v hodnotě 64 milionů dolarů. Na prvním místě jsou hračky a stavebnice, mezi další položky patří automobily, kohoutky pro potrubí, tlakové nádoby na plyn, telefony a další.

Zahraniční obchod Chile v kostce

Celkový objem exportu Chile dosahuje 77,9 miliard dolarů. Největším vývozním artiklem země je měď. Její export má 20% podíl na celkovém HDP země a podílí se na veškerém vývozu ze 60 procent. Na celosvětovém obchodu s mědí se Chile podílí 30 procenty. Mezi další vývozní artikly země patří hlavně ovoce, rybí produkty, papír a celulóza, chemické látky a víno. Země vyváží především do Číny (23,3 %), USA (12,3 %), Japonska (10,7%), Jižní Koreje (5,8 %) a Brazílie (5,5%).

Chile dováží hlavně ropu a ropné produkty, chemikálie, elektrická a telekomunikační zařízení, průmyslové stroje a automobily. Největšími dovozci jsou USA (22,9 %), Čína (18,2 %), Argentina (6,6 %) a Brazílie (6,5 %).

Šance v obnovitelných zdrojích

Do budoucna je pro české firmy perspektivní především spolupráce na dodávkách či investicích v oblasti obnovitelných energií, těžby, moderních CNC strojů, čištění vod nebo unikátních technologií, jako jsou například nanotechnologie. Protože se sever Chile potýká s nedostatkem vody, který země řeší výstavbou zařízení na odsolování mořské vody, je rovněž tento sektor příležitostí pro české podniky. 

První investicí firmy z České republiky je výstavba závodu na výrobu hruškovice. „V České republice nejsou sady produkující hrušky Williams. Zároveň nás rostoucí prodej destilátů z této odrůdy nutil najít nový zdroj pro tento produkt,“ vysvětluje Martin Déva, exportní ředitel vizovické společnosti Rudolf Jelínek.

Firma nejdříve v roce 2007 koupila a později zrekonstruovala závod na výrobu ovocných destilátů. V roce 2011 pak koupila 137 hektarů sadů, kde pěstuje ovoce pro svoji hruškovici.

Chile přitom nebyla jediná země, kterou měla vizovická firma pro tuto investici v hledáčku. „Navšívili jsme také Jihoafrickou republiku a Argentinu. Ve všech třech zemích jsme jednali s podnikateli, ambasádami a agenturami,“ podotýká Martin Déva. Pro Chile nakonec rozhodly stabilita ekonomického prostředí a legislativního systému, rozvinuté zemědělství, nízká míra korupce a asociační dohoda s Evropskou unií.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme