Chorvatsko: 3,5 miliard eur investic do železniční infrastruktury do roku 2030

Většina plánovaných investic je zaměřena na naplnění potenciálu námořního přístavu Rijeka.

Ministr moře, dopravy a infrastruktury Oleg Butković při oslavě 150. výročí zahájení výstavby železniční trati Záhřeb – Rijeka, že do rekonstrukce a výstavby železniční infrastruktury se v Chorvatsku plánuje investovat 3,5 miliard eur. Zdůraznil, že tato trať má stále obrovský potenciál a že je rozvoj železniční infrastruktury jedním z hlavních předpokladů pro dosažení plného potenciálu námořního přístavu v Rijece.
Připomněl, že přístav Rijeka se ještě v devadesátých letech podílel na železniční nákladní dopravě s 90 procenty, ale po výstavbě dálniční sítě byla část nákladní dopravy přesměrována a tak je aktuální podíl nákladní železniční dopravy asi 25 procent, tj. prakticky třetinový. Dále uvedl, že se vláda bude snažit plněním strategie dopravního rozvoje zvrátit takové statistické údaje a že si je i Evropská komise vědoma potenciálu nákladní dopravy na trati ze střední Evropy do Rijeky a proto podporuje a dotuje velký počet železničních projektů v Chorvatsku. 
Ministr Butković uvedl aktuální nejvýznamnější projekty: část trati ze Záhřebu k maďarským hranicím v úseku Záhřeb – Križevci je před dokončením a pro úsek Križevci – maďarská hranice právě probíhá tendr na výběr dodavatele stavby a pro úsek Hrvatski Leskovac – Karlovac bude do konce roku zajištěno financování.
Na otázku ohledně stavby nové jižní trasy trati do Rijeky ministr Butković uvedl, že uvažují o dvou možných modelech. Jedním z modelů je koncese, což je pro Chorvatsko nejvýhodnější opce, ale je reálná a realizovatelná. Druhý model představuje financování z fondů EU, protože Evropská komise změnila názor a připouští, že by mohla spolufinancovat výstavbu této nové trati v příštím rámcovém finančním období.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Záhřebu
Zdroj: novac.hr

• Teritorium: Chorvatsko

Doporučujeme