Chorvatsko a Slovinsko: Fortenova grupa prodává „non-core“ společnosti

Bývalá skupina Agrokor, nyní Fortenova grupa, ohlásila prodej cestovních kanceláří Atlas a Kompas, stavební společnosti Projektgradnja a zpracovatele obilnin a přístavního překladiště Sojara.

Distribucí podkladů potenciálním investorům Fortenova grupa zahájila již delší dobu ohlašovaný proces dezinvestování společností, které nepatří do hlavní činnosti skupiny, a kterou je zemědělství, potravinářství a maloobchod. K prodeji byly nabídnuty největší cestovní kanceláře v jihovýchodní Evropě Atlas a Kompas, stavební firma Projektgradnja s referencemi z veřejného i privátního sektoru a společnost Sojara ze Zadaru, která je vlastně přístavním překladištěm a skladištěm obilovin zahrnujícím i závod pro zpracování sóji.
Cílem je nalézt strategické partnery nebo finanční investory, kteří zvládnou naplnit vysoký potenciál těchto společností ve prospěch jejich zaměstnanců a obchodních partnerů.

Atlas i Kompas – lídři na trhu a přední značky v regionu jihovýchodní Evropy
Cestovní kanceláře Atlas a Kompas se svými dceřinnými společnostmi jsou lídry v oboru a poskytují služby touroperátora, organizace zájezdů a destinačního managementu. V Chorvatsku a Slovinsku mají tržní podíl 20 % a v Černé Hoře drží 15 % trhu a každoročně obslouží 1,2 milionu cestujících. Celkem zaměstnávají 600 zaměstnanců a v roce 2018 dosáhly tržeb ve výši 219 mil. EUR.

Projektgradnja – stavební experti
Projektgradnja je stavební společnost s výbornými referencemi a profilovala se do realizace všech typů stavebních prací. Jejími klíčovými výhodami je diverzifikovanost klientů a vysoce kvalifikovaný tým (170 stavebních techniků a 30 inženýrů). Projektgradnja v předchozích 4 letech zhotovila 69 projektů za 174 mil. EUR. S ohledem na předvídaný růst chorvatského stavebního trhu by pro případné investory mohla její akvizice představovat lukrativní investici.

Zadarská Sojara se nachází v přístavním terminálu průmyslové zóny. Továrna disponuje kapacitami pro zpracování sóji a vlastní více než 150 tiscí krychlových metrů skladových prostor. Má vynikající dopravní spojení.

Další kolo
V blízké budoucnosti k prodeji budou nabídnuty i další „noc-core“ společnosti z protfolia Fortenovy: Energija Gradec/Agrokor energija (energetika), Karisma (hotelový řetězec), Poliklinika Aviva (zdravotnictví) a mStart (IT).

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Záhřebu.
Zdroj: Poslovni.hr

• Teritorium: Chorvatsko | Evropa | Slovinsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme