Chorvatsko se zapojuje do boje o novou továrnu Volkswagenu

Jde o továrnu, kterou měla automobilka stavět v Turecku, ale kvůli turecké vojenské intervenci v Sýrii své rozhodnutí zrušila.

Chorvatsko vstupuje do boje o investici přesahující miliardu eur, kolik německý výrobce automobilů Volkswagen plánuje investovat do nového závodu, informuje deník Večernji list. Chorvatsko se zapojí do nového kola vyjednávání Volkswagenu o této investici s dalšími zainteresovanými zeměmi – Srbskem, Bulharskem a Rumunskem. Volkswagen plánoval zbudovat novou továrnu v Turecku nedaleko Izmiru a hodnota investice měla přesahovat částku 1,3 miliardy eur.
Německá automobilka plánuje v novém závodě vyrábět 300 000 vozidel a zaměstnat 4000 lidí. Továrna v Turecku měla vyrábět modely Passat a Škoda Superb od roku 2022. Volkswagen chtěl výrobu těchto modelů přesunout z Německa a ČR, aby mohl v tamnějších závodech vyrábět automobily s elektrickým pohonem. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan byl natolik nadšený rozhodnutím Volkswagenu stavět továrnu v Turecku, že nařídil, aby všechny služební vozy v této zemi byly Passaty.  
Informace o tom, že Chorvatsko bude konkurovat na přilákání obrovské investice koncernu Volkswagen, se objevila po jednání chorvatského ministra hospodářství, podnikání a živností Darka Horvata s ministrem hospodářství a energetiky SRN Peterem Altmaierem, který služebně navštívil Chorvatsko s početným parlamentním a podnikatelským doprovodem. Altmaiera přijal i chorvatský premiér Andrej Plenković. Horvat na jednání s německou delegací vzkázal, že Chorvatsko je připraveno na realizaci velké investice v automobilovém průmyslu.
Ministr Altmaier přivítal snahy Chorvatska o vytváření povzbuzujícího rámce pro přilákání nových investic, které už podle jeho slov vykazují výsledky ve formě vysoké dynamiky ekonomického růstu.
Jakmile Volkswagen zvěřejnil své rozhodnutí o investici v Turecku, začalo Rumunsko a Bulharsko lobbovat, aby se Němci znovu rozhodli o novém místě závodu. Bulhaři např. slíbili zvýšení pobídky z původní částky 135 mil. EUR na 260 mil. EUR. Jaké pobídky a kterou lokalitu  pro stavbu nového závodu nabízí Chorvatsko ještě není známo. Z ministerstva přesvědčují, že Chorvatsko může poskytnout všechnu potřebnou infrastrukturu a nabídnout různé formy přímých i nepřímých pobídek jako jsou osvobození od daně ze zisku v trvání 10 let, podpory pro vytvoření každého nového pracovního místa…
Chorvatsko svou příležitost pro investice v automobilovém průmyslu vidí také ve výrobě baterií pro elektrická vozidla, a tak byla zahájena iniciativa pro přidružení Chorvatska do Evropského svazu pro baterie, které aktuálně řídí Německo. Klíčovým cílem tohoto svazu je řešit aktuální nedostatek kapacit v EU pro hromadnou výrobu bateriových buněk, což hraje klíčovou úlohu, pokud chce Evropa i nadále zůstat globalním střediskem automobilového průmyslu a inovací.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Záhřebu
Zdroj: Večernji list

• Teritorium: Chorvatsko

Doporučujeme