Čína si drží 60procentní podíl na globální produkci a zpracování lithia

Dlouhá léta se upozorňuje na posilování vlivu Číny nad dodavatelským řetězcem u lithium-iontových baterií, jež jsou nezbytné pro výrobu elektromobilů i pro uložení elektřiny.



Komunistická Říše středu vede ve zpracování lithia na uhličitan lithný nad Spojenými státy dokonce v poměru 60 ku 1. Také v oblasti zpracování dalších těžkých kovů, například kobaltu, má výrazný náskok před USA i Evropou.

Milionové čínské město Sin-jü je klíčovým místem pro globální dominanci Číny. Zpracovává lithium od 60. let minulého století. Nejprve to bylo pro čínský jaderný program, nyní dodává uhličitan lithný pro využití ve výrobě baterií v autoprůmyslu a energetice.

Tato sůl bílé barvy se prodává za 11 500 dolarů (266 tisíc korun) za tunu a podle automobilky Volkswagen se očekává, že cena kvůli vysoké globální poptávce poroste v příštích letech až na dvojnásobek. V Číně zpracovávané lithium se dodává do baterií americké automobilky Tesla nebo evropských BMW či Volkswagen.

Druhá největší ekonomika světa řízená komunisty má dokonce 60procentní podíl na globální produkci a zpracování lithia, i když se surovina nejvíce těží v Austrálii a Chile. Podíl Spojených států činí jen necelé jedno procento, zdůraznil ve své analýze britský list The Financial Times s odkazem na dubnová data analytické společnosti Benchmark Mineral Intelligence.
 
Spojené státy i Evropa navzdory proklamacím o nezávislosti na Číně zaostávají i ve zpracování dalších klíčových surovin pro výrobu baterií. Například zpracování kobaltu, který se těží hlavně v Demokratické republice Kongo, ovládá z více než tří pětin Čína. Dominuje také ve zpracování grafitu. Čínské firmy mají dostatek kapitálu, aby kupovaly podíly v dolech v Austrálii, Chile nebo Mexiku.

Dominance Pekingu v celém dodavatelském řetězci kolem baterií znepokojuje Washington i Brusel. Ve Spojených státech senátoři Lisa Murkowski a Joe Manchin navrhli zákon, který má Americe zajistit surovinou nezávislost na Číně při výrobě lithium-iontových baterií. Zákon by měl podpořit těžbu lithia i kobaltu z domácích zdrojů. Grafit by se měl dovážet z Mosambiku.

„Skutečnost, že Čína má téměř monopol na kriticky důležité nerosty potřebné i pro náš obranný systém, nedává smysl,“ citovala agentura Reuters demokratického senátora Manchina. Spojené státy se obávají, že v případě vyostření obchodní války s Čínou budou v tomto sektoru zranitelné.

Unie podpoří švédský projekt

Evropská unie hodlá více podporovat výrobu baterií švédskou firmou Northvolt. Evropská investiční banka projekt podpoří úvěrem ve výši 350 milionů eur (9 miliard korun). Na severu Švédka má ve městě Skellefteå vzniknout největší továrna na výrobu baterií v Evropě, jež nebude závislá na čínských dodávkách surovin.

Ilustrační fotoV průběhu 20. století dominovaly těžbě lithia Spojené státy. Doly Kings Mountain v Severní Karolíně ale byly uzavřeny v 80. letech, kdy je nahradila levnější konkurence v Chile. Těžbu ovládala firma Sociedad Química y Minera de Chile (SQM), kterou řídil zeť bývalého čilského diktátora Augusta Pinocheta.

V současnosti trhu s lithiem dominují čínské firmy Tianqi Lithium a Ganfeng Lithium. Tianqi v roce 2018 koupila 24procentní podíl v SQM. Má také nadpoloviční podíl v australském dolu Greenbushes.

Ganfeng drží podíly v australských dolech Mount Marion a Pilgangoora. Nově získala podíl i ve firmě Bacanora Minerals, jež plánuje otevřít důl na těžbu lithia v severním Mexiku. Zvýšila také podíl v argentinském dole Cauchari-Olaroz na 50 procent.

Ředitel konzultační firmy Cairn Energy Research Advisors Samuel Jaffe potvrdil, že čínské firmy od počátku usilovaly o to, aby se staly globálními hráči na trhu s lithiem. Mají výhodu v tom, že disponují dostatkem kapitálu pro globální expanzi. Analytik společnosti Global Lithium Joseph Lowry dodal, že investice do byznysu s lithiem jsou otevřené všem zájemcům, ale čínské společnosti jsou na trhu nejaktivnější.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Energetika | Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme