Čína stabilizuje společnost: blokuje Wikipedii ve všech jazykových mutacích

Vláda v Pekingu znepřístupnila stránky internetové encyklopedie Wikipedia ve všech jejích jazykových mutacích. Žádný důvod nesdělila, spekuluje se, že jím je blížící se 30. výročí událostí na náměstí Nebeského klidu, během nichž komunistická moc tvrdě potlačila masové demonstrace.



Blokování různých webů a služeb není žádnou novinkou, velký čínský firewall v zemi znepřístupňuje např. Facebook, Dropbox, Flickr, Discord, Reddit, služby od Googlu, zpravodajské weby atp. Zatímco vy se na přehled blokovaných adres na Wikipedii podíváte, v Číně mají smůlu. Jak se zdá, od dubna v zemi dochází k plošnému blokování různých jazykových mutací otevřené encyklopedie.

Jak upozornil PCMag, Open Observatory of Network (OONI) Interference dne 4. května informovalo o tom, že blokování Wikipedie se z čínské varianty rozšířilo na všechny jazykové mutace. OONI je součástí projektu Tor a blokování samo detekovalo vlastními měřeními. Služba GreatFire Analyzer, jež monitoruje cenzuru internetu v Číně, také zaznamenala blokování Wikipedie, specificky od 22. dubna.

Blokování na základě analýzy komunikace pro BBC potvrdila sama Wikipedia. Nevíme, proč Čína začala encyklopedii blokovat právě teď, ale ani jestli je blokování trvalé. V zemi není legální používat VPN, jež by nebyla státními orgány schválená. Dnes je Wikipedia trvale blokována v Turecku, a to od 29. dubna 2017.

Převzato z webu Cnews.cz. Autor: Petr Urban

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme