Číňané útočí na australský trh s nemovitostmi

Čínští kupci se opět připravují ve velkém vstoupit na australský trh s nemovitostmi, neboť se Austrálie v jejich očích těší vzrůstající oblibě.

Podle průzkumu čínského obchodního portálu Juwai zařadili Číňané Austrálii na první místo světového žebříčku týkajícího se výběru místa pro koupi nemovitosti. Po několika letech klesající čínské aktivity na australském trhu by tak obnovený zájem mohl vést k prudkému růstu cen, přičemž depreciace australského dolaru by zajistila čínským kupcům slevu 11,1 %.
Z australských měst bylo město Melbourne hodnoceno téměř polovinou všech dotázaných čínských kupců, dále se jednalo o rychle rostoucí města jako Brisbane, Hobart či Canberra. Koupi nemovitosti v Austrálii vyhledávají především čínští turisté, kdy z 1,2 milionu návštěvníků každý rok má o australský majetek zájem až jedna čtvrtina.
Mezi hlavní důvody zvýšeného zájmu z čínské strany patří především snížení režimu kontroly kapitálu v zemi, což poskytuje zdaleka největší příležitost ke zvýšení čínských investic do australských rezidenčních nemovitostí. Dalšími faktory, které by mohly výrazně zvýšit čínskou poptávku, je snížení daní zahraničních kupců v různých australských státech a návrat australského domácího trhu k pozitivnímu růstu cen.

Zdroj: Business Insider
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Sydney.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme