Čistá voda nad zlato. Firma EuroClean se představí na EXPO 2020 v Dubaji

Technologie, kterou společnost vyvinula, bude součástí českého systému S.A.W.E.R. vyrábějícího vodu z pouštního vzduchu za pomoci solární energie. Světovou výstavu podnik vnímá jako šanci prosadit se v regionu Blízkého Východu.

Čistá voda je v různých částech světa stále vzácnější. Na technologie, které jí zbavují různých látek, nebo jí naopak vracejí přirozené minerály, se již dvě desetiletí zaměřuje společnost EuroClean z Roztok u Prahy.

dav

Její zakladatel Jaromír Šnajdr má sice technické vzdělání, vystudoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického, ale vodě se nevěnoval ani obor který studoval, ani jeho první pracovní praxe. „Nějakou dobu jsem pracoval v oboru, potom jsme se společníkem založili tenkrát úspěšnou firmu na distribuci léčiv do lékáren. Po několika letech jsem podíl prodal a začal se rozhlížet do čeho se pustit. Podnikání mi vyhovovalo a voda tenkrát zvítězila,“ vzpomíná Jaromír Šnajdr.

K jeho rozhodnutí přispěla i cesta do země, která má s péčí o vodu mnohaleté zkušenosti. „Byla to, jak to tak bývá, náhoda. Cestoval jsem tenkrát po Izraeli a rozhlížel se, co by se dalo dělat a uplatnit u nás. Mimo jiné jsem díky Izraelskému kamarádovi navštívil společnost, která vyráběla úpravny vody pro chladicí věže na bázi elektrolýzy. To mne zaujalo, protože to přesahovalo do mého oboru,“ pokračuje Jaromír Šnajdr.

Vzpomínky na rez ve sprše

Jaromír Šnajdr, zakladatel EuroClean. Foto: EuroCleanSpolečnost vznikla v roce 1999. „Na úplném začátku jsem měl společníka technologa vody, který mě takříkajíc učil novému oboru. Pak jsem jeho podíl odkoupil a zůstal v tom sám,“ zmiňuje Jaromír Šnajdr. Jako první se pustil do řešení problému, který tehdy trápil tisíce českých domácností. „Jelikož jsem byl pražské panelákové dítě, znal jsem problém s ‚rezavou‘ teplou vodou, která vždycky večer po nějakou dobu tekla ze sprchy. Napadlo mne využít princip elektrolýzy pro filtraci této vody přímo v teplárně, tak aby na sídlištích z kohoutku tekla čistá teplá voda,“ popisuje Jaromír Šnajdr.

Po téměř dvouletém testování v Pražské teplárenské a v Pardubicích začala firma vyrábět úpravny EuroClean KEUV a postupně je dodávat do většiny teplárenských společností v Čechách a následně na Slovensko. V roce 2008 byla založena dceřiná společnost v Polsku. Během let se výroba rozšířila o řadu dalších produktů, jako je dezinfekce vody EuroClean OXCL, změkčení vody, reverzní osmózy, různé druhy filtrací a podobně.  

Co bylo pro technologickou společnost na začátku nejtěžší? „Prodat první úpravnu…“ usmívá se Jaromír Šnajdr a pokračuje: „Začátky byly samozřejmě náročné, člověk tomu musel věřit, dal sem do toho všechny peníze, prakticky na koleni vyrobit první prototyp, přesvědčit prvního zákazníka, nainstalovat, testovat, ladit, servisovat a doufat. V začátku jsme byli jen dva. Umíte si představit tu úlevu a radost, když to vše fungovalo a prodal se první kus.“

Od průmyslu po hotely

Typickým zákazníkem společnosti jsou průmyslové firmy, teplárny, nemocnice, pivovary, hotely a podobně. „Prakticky každá fabrika potřebuje k výrobě vodu. Postupem času jsme se naučili vodu chápat, pracují u nás šikovní lidé, kteří oboru opravdu rozumí. Kromě našich vlastních výrobků a technologií navrhujeme společnostem řešení a následně instalujeme technologie pro jejich mnohdy specifický problém s vodou. Jsme ale schopni obsloužit i koncového klienta, třeba v případě úpravy vody pro rodinný dům,“ popisuje Jaromír Šnajdr šíři záběru své společnosti.  

V oboru je přitom značná konkurence, ať už domácí nebo zahraniční. „Pro nás je klíčové, že máme vlastní produkty, vlastní výzkum, výrobu i servis. Jsme schopni zakázku realizovat od návrhu technologie, přes instalaci a následný servis. Tím máme proces pod kontrolou od začátku do konce a můžeme rychle reagovat na potřeby klienta, poskytnout rychlý servis apod. Ke klientovi jede vždy náš člověk, nikoli nasmlouvaná firma,“ zdůrazňuje zakladatel společnosti. Právě díky tomu vzniká potřebná důvěra s investorem.

V současnosti má česká firma spolu s polskou pobočkou přibližně 35 kmenových zaměstnanců, obrat obou firem dosáhl 75 milionů korun. Export se na obratu společnosti podílí zhruba jednou čtvrtinou, nejvíce vyváží hlavně do sousedních zemí, jako je Polsko a Slovensko. V budoucnu firmu láká především oblast Blízkého Východu. „Problém s dostatkem vody je tam v některých oblastech enormní. Nicméně vstup na takový trh není vůbec jednoduchý, má svá specifika a nelze se tam vrhnout bezhlavě,“ upozorňuje Jaromír Šnajdr.  

Expo jako šance

Foto: EuroCleanK proniknutí do regionu by firmě mohla pomoci i účast na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji. Je totiž jedním z dodavatelů českého systému S.A.W.E.R. vyrábějícího v pouštním regionu pitnou vodu ze vzdušné vlhkosti pomocí solární energie. „Účast na výstavě Expo je velmi prestižní záležitost. Bude tam to nejlepší z celého světa, každá země se chce ‚vytáhnout‘ s něčím zajímavým. To logicky přivede spoustu zajímavých investorů a firem,“ očekává Jaromír Šnajdr.   Do systému S.A.W.E.R. dodává EuroClean zařízení nazvané WatiMin na úpravu destilované vody na pitnou.

To nachází uplatnění také v dalších oblastech. „Spousty firem a domácností po celém světě připravují vodu, kterou následně pijí, pomocí takzvané reverzní osmózy, bez jakékoli další úpravy. To znamená, že je voda zbavena téměř všech minerálních látek. Existuje mnoho studií o vhodnosti nebo nevhodnosti takovou vodu dlouhodobě pít, naprostá většina se však shodne, že nikoli,“ podotýká Jaromír Šnajdr. Lidské tělo je podle jeho názoru přizpůsobeno k pití vody pramenité, nebo povrchové. A takové vody obsahují množství různých látek. „Kromě toho, taková voda není ani chutná, zkuste pít každý den destilovanou vodu. Proto věříme, že WatiMin má své uplatnění,“ pokračuje šéf EuroClean.

Většinu produktů společnost prodává na tuzemském trhu. Přitom kvalita pitné vody v Česku je dlouhodobě na velmi dobré úrovni. „U nás máme obrovské štěstí, že máme kvalitní vodovodní síť a velmi dobré zdroje vody. Upravovat dálkově dodávanou vodu u nás obvykle není vůbec potřeba,“ potvrzuje Jaromír Šnajdr. Možná Vás překvapí, že v mnoha rozvinutých zemích není možné vodu z kohoutku běžně pít. Přesto i v tuzemsku je prostor pro další úpravy vody. „Například v některých oblastech je ale voda tvrdší a tu je vhodné částečně změkčit,“ zmiňuje.

Další oblast představují domácnosti s vlastní studnou. U nich firma nabere vzorky a udělá rozbor vody. Pokud voda v některém parametru neodpovídá normě na pitnou vodu, pak zákazníkovi nabídne řešení. „Obvyklým problémem bývá příliš tvrdá voda, železo, mangan, dusičnany a koliformní bakterie. S tím si umíme poradit,“ říká Jaromír Šnajdr.    

Nová hrozba

V posledních letech vědci varují před rostoucím výskytem škodlivin nového druhu ve vodě, jako jsou mikroplasty, zbytky hormonů, léčiv a podobně. Na řešení podobného typu znečištění přitom nejsou nynější čistírny a úpravny vod vybaveny, takže domácnosti se mohou pronikání těchto látek jen obtížně bránit.

I když nedávná studie Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím škodlivé účinky mikroplastů nepotvrdila, nové typy znečištění jsou pro vodohospodáře stále důležitějším tématem. V Česku je však situace v této oblasti o něco lepší než v jiných zemích. „Hormony a léčiva se dostávají kanalizací do odpadních vod. V našich krajích naštěstí nejsou tak závažným problémem, alespoň co se týče pitné vody. Neboť polovina zdrojů pitné vody je podpovrchová, nebo z přísně chráněných vodárenských nádrží. Tam je kontaminace odpadní vodou vysoce nepravděpodobná, neboť vodní nádrže jsou umístěné na horních tocích řek,“ konstatuje Jaromír Šnajdr. Negativní důsledky však tyto látky mají na mnoho vodních organismů.

Proto bude podle vědců do budoucna nutné odstraňování těchto látek z vody řešit. „Samozřejmě, v případě potřeby je lze z vody zcela odstranit, ve velkých objemech je to však poměrně velmi nákladná věc,“ upozorňuje zakladatel EuroClean.  

Obor budoucnosti

Foto: EuroCleanS tím, jak přibývá na planetě lidí i znečištění, a zároveň se v důsledku klimatických změn v mnoha oblastech zhoršují sucha, dostává se dostatek vody do středu pozornosti. „Voda je celosvětově obrovské téma. Její zvyšující se nedostatek v některých oblastech světa může způsobit nekontrolovatelný pohyb velkého množství obyvatel s těžko předvídatelnými následky. Pitná voda začíná mít v mnoha oblastech velkou cenu. Na druhou stranu jsem optimista, voda nikam nemizí, koloběh vody stále funguje. Jen je v mnoha případech znečištěná,“ podotýká Jaromír Šnajdr.

Filtrace a úpravárenství vody je tak podle něj obor, který tu s lidmi bude již napořád. „Ve světových oceánech je zcela nepředstavitelné množství vody. Až jednou někdo přijde s technologií, která bude schopná levně odsolovat velké množství mořské vody, bude to velký skok pro lidstvo,“ uzavírá Jaromír Šnajdr.

Dalibor Dostál

Společnost EuroClean v kostce

Společnost EuroClean se zabývá úpravou vody pro průmysl i domácnosti, řeší problémy spojené s její filtrací, dezinfekcí a změkčováním. Její specialitou je především výroba a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy klientů s vodou a vodním hospodářstvím. Kromě technologie pro úpravu vody subdodavatelsky zajišťuje i kompletní projekční činnosti. Drtivá většina jejích zařízení na úpravu vody nepoužívá pro svůj běžný chod žádné chemikálie.

Doporučujeme