Cizinci v Praze nekupují byty s vidinou zbohatnutí

Česká metropole není městem, kam cizinci, zejména Rusové, masově investují peníze do nemovitostí a deformují tak trh s byty. Analýza Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy vyvrátila jednu ze starých pověstí pražských.



Analýza spočítala, že od pololetí roku 2016 do pololetí roku 2018 koupili jen 3100 bytů, část z nich si navíc velmi pravděpodobně pořídili pro vlastní potřebu, nikoliv s vidinou, že je nechají ležet ladem a za pár let je s tučným výnosem prodají.

Cizinci dnes tvoří už 15 procent obyvatel Prahy. Největší aktivitu cizinců vysledovali analytici v druhém pololetí roku 2016, kdy 16,4 procenta nabyvatelů mělo jiné než české občanství. Poté došlo k poklesu a stagnaci na úroveň kolem devíti procent, která se víceméně drží dodnes. Ceny pražských bytů zkrátka nabraly takový růst, že už v nich zahraniční spekulanti nevidí potenciál ke zhodnocení. Ostatně nevidí ho ani Česká národní banka, podle které jsou ceny tuzemských nemovitostí nadhodnocené o 15 procent, přičemž v Praze to bude ještě více.

I developeři v metropoli hlásí, že zatímco podíl prodaných bytů na investici zůstává podobný – zhruba dvacet až třicet procent –, mění se struktura kupujících. Před třemi lety převažovali zahraniční kupci, dnes převládají Češi a z přespolních jsou výrazněji zastoupení hlavně Slováci, které vlastně za cizince ani nepovažujeme.

Pro Čechy nákup bytu, pokud tedy mají naspořeno a jsou ochotni podstoupit loterii s nájemníky, smysl i při cenách vzpírajících se zdravému rozumu pořád dává. I když výnosnost hrubých nájmů šla podle propočtu KPMG vzhledem k rostoucím cenám bytů poslední čtyři roky dolů – od roku 2014 do roku 2018 skoro o celé procento (ze 4,3 na 3,4 procenta) –, byt se jim výrazně tržně zhodnocoval.

V roce 2014 o 2,6 procenta, v roce 2016 dokonce o 19,5 procenta. V minulém roce šlo o 18,6 procenta. Při současných cenách se už ale nedá na další zhodnocování sázet, možný je i opak, zato se dá předpokládat, že vzhůru půjdou křivky nájmů. Lidé zkrátka někde bydlet musejí a na svoje jim nikdo nepůjčí. A zatímco ceny novostaveb nabobtnaly v Praze za posledních pět let o 80 procent, nájmy „jen“ o 40.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Hana Boříková

Doporučujeme