CN Rail vybírá partnery pilotního projektu na briketování bitumenu


  • Země: CA – Kanada
  • Datum zveřejnění: 04.01.2019

Kanadské dráhy již několik let vyvíjejí technologii, která umožní smíchat lepivý olej s polymery plastu, což následně umožní vytvoření CanaPux, tedy produktu ve tvaru briket, který se bude dát převážet po železnici a v případě uniku do vody na ní bude plavat.
Dráhy v současné chvíli vyjednávají s albertskou vládou a potencionálními partnery z ropného průmyslu spolu s Heart Lake First Nation ze severní Alberty s cílem sehnat investice na pilotní projekt, který by měl zpracovávat až 10 000 barelů ropy denně. 
“Dosud jsme se setkali s podporou na všech vládních úrovních. Nyní čekáme, zda uvidíme podporu i ve formě finančního příspěvku.“ řekl James Cairns, víceprezident pro ropné a chemické produkty Kanadských Národních Drah. Pokud pilotní projekt uspěje, chtějí Kanadské Dráhy vybudovat komerční zařízení s kapacitou zpracování až 50 000 barelů za den.
Dráhy již podepsaly memorandum o porozumění s asijským zákazníkem, který má zájem o import bitumenových briket a následné oddělování ropy a polymerů určených k dalšímu využití nebo prodeji. 
Cairns také uvedl, že brikety mají Albertě pomoci zvýšit výnosy z ropného průmyslu tím, že umožní exportovat bitumen a další surové rudy na nové trhy méně rizikovým způsobem. Zároveň ale dodal, že toto není ani zdaleka způsob, jakým lze nahradit ropovody. 

Zdroj: The Canadian Press
Zpracoval kolektiv pracovníků Zahraniční kanceláře CzechTrade v Calgary

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme