Co je dobré vědět o stavu švédské ekonomiky

Desetiletí pro švédskou korunu
Švédská koruna dosáhla nejnižší úrovně vůči euru v průběhu deseti let o víkendu, po pouhých 5,4procentním poklesu za poslední rok. Proti dolaru došlo k ještě většímu poklesu. Očekává se, že švédský HDP vzroste v roce 2019 o 1,6 procenta a v roce 2020 o 1,7 procenta. Jednalo se o mírnou úpravu směrem dolů z předchozí prognózy, která byla zveřejněna v lednu, a to 1,6 procenta pro rok 2019 a 1,9 procenta pro rok 2020.
„Vývoj ekonomiky v prvním čtvrtletí potvrdil očekávání jasného zpomalení, ale bez kolapsu na trhu stavebnictví a v roce 2020 se ve stavebnictví opět očekává nárůst,“ napsal SEB. Banka také revidovala své prognózy pro globální ekonomický růst a předpověděla, že globální ekonomika v letošním roce poroste o 3,3 procenta.
Ve Švédsku se předpokládalo, že nízká inflace by donutila národní banku (Riksbank) odložit zvýšení úrokových sazeb do července 2020.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 27.05.2019

Dopad migrace a reakce na recesi
„Příchod tisíců uprchlíků v roce 2015 je jedním z možných faktorů pomalého ekonomického růstu,“ navrhl Flam. Dalším důvodem, proč byl švédský růst v posledních dvou letech pomalý, by ve skutečnosti mohla být jeho silná výkonnost v důsledku celosvětové recese v roce 2008, zejména ve srovnání s jinými evropskými zeměmi, jako je Německo, řekla ministryně financí Magdalena Andersson. „Pro nás je klíčové, abychom se na to podívali detailněji. V podstatě jde o investice do vzdělávání a infrastruktury,“ dodala ministryně.
Předložila také další vysvětlení pomalého růstu HDP: slabý vývoj produktivity, který by mohl být spojen s vysokou mírou zaměstnanosti ve Švédsku. I když je to celkově pozitivní věc, ministryně uvedla, že nadprůměrná míra zaměstnanosti by mohla vést k poklesu produktivity.

Pracovní trh
Zpráva Rady politiky zdůraznila, že švédská míra zaměstnanosti byla silná jak z historického, tak z mezinárodního hlediska. To znamená, že zaměstnanost ve Švédsku a Estonsku je nejvyšší ze všech zemí EU. Přesto varovala, že trh práce trpí závažným nedostatkem pracovníků – těch s vyšší kvalifikací, zejména ve veřejném sektoru a stavebnictví, a kritizovala skutečnost, že lidé narození mimo Švédsko čelili mnohem vyšší pravděpodobnosti nezaměstnanosti než rodilí Švédové.

Ať jsou důvody pro zpomalení švédské ekonomiky jakékoliv, jsou to důležité signály i pro české exportéry. Rozvoj infrastruktury a nedostatek kapacit, zejména ve stavebnictví, jsou šancemi pro export i z ČR. V exportních aktivitách do Skandinávie je připravena asistovat na místním trhu zahraniční kancelář CzechTrade Stockholm.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Stockholm
S využitím zdroje: webový informační server “The Local”.
Foto: The Local a archiv CzechTrade

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme