CRIF: Počet osobních bankrotů a bankrotů podnikatelů se ve 3. čtvrtletí zvýšil na dvojnásobek

V září letošního roku bylo vyhlášeno 43 bankrotů obchodních společností, 904 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 2 149 osobních bankrotů.



Počet osobních bankrotů se zvýšil oproti srpnu o jeden a dosáhl nového maxima za celou dobu účinnosti insolvenčního zákona, tedy od začátku roku 2008. Během 3. čtvrtletí letošního roku bylo vyhlášeno 150 bankrotů obchodních společností, 2 742 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 6 399 osobních bankrotů.

V posledních dvou skupinách se počet bankrotů zvýšil meziročně i mezičtvrtletně na dvojnásobek, a to v důsledku novely insolvenčního zákona. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat aplikace Cribis zvěřejněných na portálu www.informaceofirmach.cz.

V září bylo rovněž podáno 89 návrhů na bankrot obchodních společností (OS), 912 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů (FOP) a 2 077 návrhů na osobní bankrot. Počet bankrotů obchodních společností se oproti srpnu snížil o 10, zatímco počet návrhů na bankrot obchodních společností se meziměsíčně zvýšil o 9. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se snížil o 19 a počet návrhů na bankrot FOP se snížil o 69.

Počet bankrotů obchodních společností byl ve 3. čtvrtletí druhý nejnižší od roku 2008

Během celého čtvrtletí bylo vyhlášeno 150 bankrotů obchodních společností, pouze o tři bankroty více než ve 3. čtvrtletí loňského roku. Od roku 2008, kdy začal platit stávající insolvenční zákon, šlo o druhý nejnižší počet bankrotů OS v jednom čtvrtletí. Naopak čtvrtletní počet bankrotů fyzických osob podnikatelů byl s 2 742 bankroty nejvyšší od začátku roku 2008 a dvakrát vyšší než před rokem.

„Data za jednotlivá čtvrtletí nám ukazují, že počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se v důsledku červnové novely insolvenčního zákona skokově zvýšil na dvojnásobek. Data za jednotlivé měsíce jsou poměrně vyrovnaná, proto můžeme očekávat, že se počet bankrotů podnikatelů už v důsledku novely zvyšovat nebude. Počet bankrotů obchodních společností zároveň ukazuje, že ekonomická situace České republiky je pro společnosti i přes určité zpomalení ekonomiky stále příznivá,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet bankrotů obchodních společností za posledních 12 měsíců poklesl hlavně na Pardubicku a v Jihočeském kraji

V uplynulých 12 měsících bylo vyhlášeno 655 bankrotů obchodních společností, o 17 méně než v předcházejích 12 měsících. Počet bankrotů OS se v šesti krajích snížil a v sedmi krajích zvýšil. Největší pokles zaznamenal Pardubický kraj (-38 %) a Jihočeský kraj (-37 %). Naopak nejvyšší nárůst zaznamenal Plzeňský kraj (29 %) a kraj Vysočina (23 %).

Počet bankrotů podnikatelů se v uplynulých 12 měsících snížil pouze ve Středočeském kraji

V uplynulých 12 měsících bylo vyhlášeno 655 bankrotů obchodních společností, meziročně o 1 007 více (+18 %). Nejvíce bankrotů fyzických osob bylo vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (720) a ve Středočeském kraji (671). Nejméně na Vysočině (198) a ve Zlínském kraji (264). Počet bankrotů FOP se meziročně snížil pouze ve Středočeském kraji, a to o 6 %. V ostatních krajích se zvýšil, nejrychleji na Ústecku, kde vzrostl o 50 %, v Moravskoslezském kraji (37 %) a v Jihočeském kraji (27 %)

Počet osobních bankrotů opět mírně vzrostl a byl nejvyšší od roku 2008

V září bylo vyhlášeno 2 149 osobních bankrotů, o jeden více než v srpnu a tedy nejvíce od roku 2008, kdy začal platit stávající insolvenční zákon. Zároveň bylo podáno 2 077 návrhů na osobní bankrot, o 260 méně než předchozí měsíc. Ve 3. čtvrtletí bylo vyhlášeno 6 399 osobních bankrotů, což je dvakrát více než v předchozích čtvrtletích. Důvodem je červnová novela insolvenčního zákona, který zmírnil podmínky pro oddlužení.

„Počet osobních bankrotů se po účinnosti novely insolvenčního zákona pohybuje nad 2 tisíci bankroty měsíčně a příliš se v jednotlivých měsících nemění. Můžeme proto očekávat, že i v dalších měsících bude vyhlašováno přibližně dvakrát více osobních bankrotů než před účinností zmíněné novely,“ říká Věra Kameníčková.

Nejvíce osobních bankrotů bylo v září vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (354) a v Ústeckém kraji (286). Nejméně naopak na Vysočině (53) a v Jihočeském kraji  (79).

Za posledních dvanáct měsíců bylo vyhlášeno 15 798 osobních bankrotů, o 3 133 více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 18 385 návrhů na osobní bankrot, meziročně o 4 908 více. Počet osobních bankrotů se meziročně zvýšil o 25 %, zatímco počet návrhů na osobní bankrot se zvýšil o 36 %.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti CRIF

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme