ČSOB: Eurodotace využívá jen desetina menších firem

Malé a střední podniky pro svůj rozvoj jen málo využívají peníze z fondů Evropské unie. Dotace se jim totiž zdají komplikované. Drtivá většina firem se spoléhá zejména na vlastní zdroje.



Evropské dotace dosud využilo pouze 11 procent malých a středních firem. Dotace z národních, regionálních a dalších zdrojů pak zhruba devět procent společností.

Vyplývá to z šetření mezi 500 českými podniky, které je součástí Indexu očekávání firem ČSOB.

O evropské dotace si v minulosti zažádala pouze každá desátá firma. I když programy běží patnáct let a finančních prostředků je v dotačních programech dostatek, zástupci podniků bývají zaskočeni častými změnami pravidel a jejich složitým výkladem.

I proto se mnozí podnikatelé obracejí na poradenské firmy. Zhruba polovina malých a středních podniků se evropské dotace pokouší získat sama.

Spoléhejte na profesionály

„Proces získání dotací EU je složitý a administrativně náročný, proto by se firmy měly raději spolehnout na profesionály a netrápit se s touto agendou samy. Je to podobně jako s daňovým nebo právním poradenstvím. Zákony jsou složité, často se mění, a proto firmy využívají profesionální daňové poradce či právníky – nejsou levní, ale jejich služby se jednoznačně vyplatí,“ říká ředitel ČSOB EU Centrum Jakub Tomaštík,.

Poradenství bank při vyřizování evropských dotací zatím využívají jen čtyři procenta dotazovaných firem, daleko více se jich obrací na poradenské společnosti (41 procent).

Podle Jakuba Tomaštíka ale banky nabízí komplexnější řešení. „Celkově je pro klienta finančně výhodnější vyřídit si dotaci a úvěr v bance, protože poradenství je zohledněno v úrokové sazbě a klient získá výhodnější podmínky financování. Zajištěné financování je totiž nezbytnou podmínkou k čerpání dotace,“ upozorňuje Tomaštík.

Zdroj: ČSOB

Dotace: Pro i proti

Jedním ze spokojených uchazečů o peníze z evropských fondů je Michal Výprachtický, obchodní ředitel a vedoucí strojírenské výroby ve společnosti Výprachtický.

„Evropské dotace jsme využili pro nákup nových technologií z programu Rozvoj III a rekonstrukce brownfieldů z programu Nemovitosti. Musím říct, že bez nich bychom nebyli schopni nastartovat růst naší firmy. Pomohly nám zrekonstruovat starý nevyužívaný objekt na výrobní areál a poté nakoupit nové technologie pro výrobu. To nám otevřelo cestu k novým zakázkám,“ prozrazuje Výprachtický.

Kritičtější stanovisko nabízí Pavel Beran ze Subtropického zahradnictví KRUH. „Podle mne je systém dotací přínosný hlavně pro velké firmy. Pro malé je to administrativně dost náročné,“ domnívá se Beran.

Přes zmíněná čísla z průzkumu ČSOB ukázala jiná anketa pro AMSP ČR, že firmy, které dotace využívají, se na nich postupně stávají závislými. A často nemají alternativu pro období, kdy přestane Česko evropské peníze čerpat. Více si přečtěte v článku Závislost na dotacích: Tikající bomba českého byznysu na BusinessInfo.cz.

Redakčně upravená tisková zpráva ČSOB

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme