Czech-German Innovation Festival představil inovace a nejnovější letecké a kosmické technologie

Češi a Němci spolu diskutovali o posílení vzájemné vědecko-výzkumné spolupráce.



Slavnostního zahájení se ujal místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček s prezentací, ve které představil plány České republiky definované Inovační strategií ČR 2019–2030. Následoval jej státní parlamentní tajemník Spolkového ministerstva hospodářství a energetiky Oliver Wittke s německou Hightech-Strategie 2025. Místopředseda Havlíček společně s českými a německými partnery festivalu diskutovali o posílení mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji. Projednávala se rovněž podpora aktivit Průmyslu 4.0 v České republice.

Ve dvou panelových diskuzích účastníci sdíleli své zkušenosti v česko-německé spolupráci s akcentem na vesmírný a letecký průmysl.  Ve čtyřech workshopech se pak diskutovalo o aktuálních trendech v těchto oblastech, institucionální podpoře pro výzkum a vývoj a expanzi start-upů do zahraničí.

Za českou stranu se programu festivalu zúčastnili zástupci kosmického inkubátoru ESA BIC Prague, Technologické agentury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, CEITEC, Českého vysokého učení technického, Technické univerzity Ostrava, GNSS a firem AVAST, Frentech Aerospace, a Ackee. Za německou stranu pak zástupci Spolkového ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, Berlin Partner for Business and Technology, GTAI, Fraunhofer IPK Berlin a firem E.ON Agile, a OHB. Partnerem festivalu byla IT asociace Bitkom.

Součástí festivalu bylo i klání sedmi zúčastněných start-upů Czech Startup Pitch. Zvítězil projekt Suborbitality, který vyvíjí první komerční a cenově dostupnou suborbitální raketu, a který se v současné době inkubuje v ESA BIC Prague. Cenu Českého centra získala firma myTimi. Diváci nejvíce ocenili start-up Parking Maniacs.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme