Další banka nabídne živnostníkům konto zdarma, přibývá i bezplatných účtů pro neziskovky

Služby, které jsou ve vyspělých zemích běžně zdarma pro domácnosti i firmy, finanční ústavy v České republice stále z velké části zpoplatňují. Situace nejvíce doléhá především na malé firmy a neziskové organizace.



Tuzemské banky si stále více uvědomují, že poplatky od nich odrazují živnostníky. Těch je v České republice registrováno 2,1 milionu, z nichž aktivních je zhruba 850 tisíc podnikatelů.

Některé banky proto pro malé firmy a živnostníky v oblasti účtů chystají změny. Konto pro firmy zdarma bez dalších podmínek nabízela dlouho jako jediná Fio banka. Nyní poskytuje bezplatné Fér konto také Sberbank, využívat ho mohou i neziskové organizace. Živnostníci mají bezplatné konto k dispozici také v mBank.

Banka, podnikatelSituaci na trhu by mohla výrazně změnit další nízkonákladová banka, Air Bank ze skupiny PPF. „Stále se soustředíme jen na domácnosti. Letošní rok plánujeme náš účet, obchodní podmínky a některé procesy upravit tak, aby nás mohli používat i živnostníci,“ zmiňuje mluvčí banky Vladimír Komjati.

Další banky nabízejí bezplatné účty pro malé firmy a živnostníky jen na omezenou dobu nebo při splnění některých podmínek, jako je výše obratu, zůstatku a podobně. „V rámci skupiny ČSOB můžeme podnikatelům nabídnout Era účet k podnikání. Účet klient pořídí zdarma na 6 měsíců a neplatí žádný poplatek za vedení. Po této době je pak vedení účtu zpoplatněno částkou 50 korun měsíčně,“ říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Raiffeisenbank poskytuje nejlevnější účet pro podnikatele za 99 korun měsíčně. Její eKonto Start zahrnuje běžný účet včetně podúčtů až v osmi různých měnách, přímé bankovnictví včetně obsluhy účtu přes chytrý telefon či neomezený počet výběrů z bankomatu jakékoli banky na celém světě.

Dále neomezený počet domácích platebních transakcí, podnikatelský kontokorent, správu provozního úvěru či pojištění asistenčních služeb pro podnikatele a další služby. Součástí je i osobní konto podnikatele.

Jak reagují velké banky

Komerční banka nabízí podnikatelský Profi účet, který je zdarma při plnění pravidel aktivity. Ty zahrnují například zůstatek u Komerční banky minimálně 100 000 korun, jedna došlá platba na účet měsíčně a další podmínky.

Změny v podobném směru chystá i Česká spořitelna. „Ke každému klientovi se chováme jako k jedinečnému a vycházíme vstříc jeho konkrétním potřebám. Tento nadstandardní přístup ovšem reflektují i účtované poplatky, které jsou však k nabízené kvalitě a šíři produktů přiměřené a opodstatněné. Podnikatelům konto bez poplatků za vedení účtu momentálně nenabízíme, ale na letošní rok chystáme vedení účtu bez poplatku, ovšem při minimálním zůstatku na účtu,“ uzavírá Pavla Kozáková.

Neziskovky zdarma? Jen někde

Podnikatel, počítačNegativní reakce veřejnosti vyvolal také článek serveru BusinessInfo.cz o tom, že si většina tuzemských bank nechává za vedení účtu platit nejen od podnikatelů, ale také od charitativních organizací. „To, že si banky, které vydělávají miliardy ročně, nechávají platit také od neziskových organizací, považuji za nehoráznost. Je to určitě také selhání státu a ministerstva financí, které by v této oblasti mělo zavést nějakou regulaci,“ uvedla v reakci na náš článek jedna ze čtenářek Petra Svobodová. I pod tlakem veřejnosti se ale chování bank k neziskovým organizacím začíná měnit.

Od loňského května, kdy jsme o tématu psali poprvé, začala bezplatné konto pro neziskovky nabízet také UniCredit bank. Ta vloni na jaře avizovala přípravu bezplatného konta pro neziskové organizace. To sice zatím nezavedla, nicméně neziskovky podle banky mohou využívat nové, bezplatné konto pro malé podnikatele.

„Business konto Start mají klienti zcela bez poplatku. U tohoto konta není podmínka aktivního využívání, tedy obratového kritéria nebo minimálního zůstatku, a neziskovky a začínající podnikatelé mohou dané konto využívat zdarma,“ uvádí mluvčí banky Petr Plocek.

Bezplatné konto pro neziskové organizace poskytuje také Raiffeisenbank. „Neziskovým organizacím nabízíme Transparentní účet, který umožňuje zveřejnění všech transakcí na účtu. V jeho rámci získávají zdarma vedení účtu, spořicí účet, kartu, přímé bankovnictví a 20 transakcí měsíčně,“ vysvětluje mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Již delší dobu nabízí bezplatná konta pro neziskové organizace Fio banka, která neúčtuje poplatky za vedení účtů ani pro domácnosti či firmy, a Poštovní spořitelna. Další banky zatím na charitativních organizacích vydělávají.

Například GE Money bank má zdarma jen konto pro nadace, ale obecně prospěšné společnosti a další typy neziskovek za vedení účtu platit musí. Komerční banka zase nabídla i neziskovým organizacím vedení konta bez poplatků jen v rámci časově omezené akční nabídky.

Česká spořitelna obecně neziskovým organizacím konto zdarma neposkytuje. „Jsme schopni nabídnout individuální přístup s individuálními podmínkami. Mezi ty může samozřejmě patřit i nabídka vedení konta zdarma. Plošně však tuto službu zdarma nenabízíme,“ říká Pavla Kozáková z tiskového centra České spořitelny.

Samoregulace nefunguje

Výraznější zlepšení situace by mohla vyřešit samoregulace bank, které by se dohodly, že od neziskových organizací nebudou poplatky vybírat. Podobně se například před lety shodli mobilní operátoři na snížení a sjednocení poplatků za dárcovské SMS. Banky však podobný přístup vůči charitě neplánují.

„Řada bank má speciální produkty pro neziskové organizace, ať už v oblasti ceny za bankovní služby nebo jiných zvýhodněných produktů. Žádné kroky směřující k nějakému centrálnímu snížení cen tedy nejenže nejsou potřebné, ale nejsou ani možné, protože by se tak mohla bankovní asociace dostat organizováním cenové dohody do konfliktu se soutěžním právem,“ říká Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace.

„Zároveň dodávám, že jsme jako sektorový reprezentant pyšní, že banky v rámci společenské odpovědnosti řadu z neziskových organizací a jejich projektů spolufinancují,“ doplňuje.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme