Daňové přiznání na jedné stránce? Hit politiků, na který podnikatelé čekají marně

Živnostníci se potýkají se složitým systémem, ve kterém se podle odborníků neorientují ani daňoví poradci a zaměstnanci Finanční správy. Současná ministryně financí slibuje zlepšení a výrazné zjednodušení od roku 2020.



Zjednodušení daní je spolu se stavbou dálnic jedním z nejčastějších slibů politiků snad všech stran v každých volbách. Někomu se možná ještě dnes vybaví, že zjednodušení daňového přiznání na jednu stránku A4 bylo hlavním hitem ODS v roce 2006, a tehdejší ekonomický expert strany Vlastimil Tlustý s ním tehdy občanským demokratům vyhrál volby nad ČSSD. Přestože pak strana měla možnost svůj slib realizovat v praxi, nikdy k tomu nedošlo.

Pro české podnikatele drcené administrativními povinnostmi se však od té doby právě daňové přiznání na jedné stránce stalo modlou, ke které zatím vzhlížejí stejně marně, jako ostatní lidé v těžkých dobách na příjezd Blanických rytířů.

Studenti to zvládli

A tak jsou podnikatelé stále odkázáni na komplikované tiskopisy. „Lidé se ve formuláři nevyznají, mluví na ně právní hantýrkou, často nevědí, co a kam vyplnit. Přiznání pokrývá všechny oblasti, které pro nejmenší podnikatele často nejsou vůbec potřeba,“ shrnul největší nedostatky současných daňových přiznání Adam Hazdra, který před třemi lety na univerzitě spolugarantoval specializaci Design informačních služeb.

Studenti tehdy rozdělili živnostníky do tří kategorií. První tvořili podnikatelé, kterým stačí úplný základ. Druhou ti, kteří mají „standardní“ požadavky navíc, jako je sleva na manželku, dítě, nemovitost a podobně. Třetí skupinu tvořili živnostníci s dalšími potřebami, například ti, kteří mají zaměstnance a podobně. Zjednodušení daňového přiznání se pak zaměřilo na první dvě skupiny. „Jádrem návrhu byla modulární stavba přiznání. Pokud nemáte žádné položky navíc, stačí vám jedna strana. Pokud chcete uplatnit slevu na dítě, vezmete jinak barevnou stranu. Takto si poskládáte přiznání, jak potřebujete,“ popisuje Adam Hazdra. Celé třetině podnikatelů přitom stačí přiznání s jedinou stranou. O možnosti přenesení návrhu do praxe tehdy jednal i s Finanční správou.

A jaký je osud projektu po třech letech? „Nepostoupili jsme dál. Zůstal ve formě studentského návrhu,“ vysvětluje Adam Hazdra, který tehdy odešel z univerzity do soukromého sektoru a poté se již na škole projektu nikdo nevěnoval. Zavedení změny do praxe podle něj komplikovalo, že nešlo o univerzální nástroj. „Náš návrh řešil jen řemeslníky. Ale Finanční správa má asi dvě desítky různých přiznání pro korporace a další typy subjektů,“ dodává Adam Hazdra.

Daním už nerozumí poradci ani úředníci

To, že zjednodušení daní zatím zůstává jen zbožným přáním, konstatovala i loňská zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. „Kontrola ukázala, že zákon o daních z příjmů se postupně stává stále více nepřehledným, je složitý a obsahuje řadu výjimek, což komplikuje správu daně, zvyšuje administrativní zátěž těm, kteří daně odvádějí i spravují, a nepřispívá efektivitě výběru daně z příjmů fyzických osob,“ upozornila zpráva NKÚ.

Na náročnost správy daně podle ní mělo negativní dopad celkové množství odpočitatelných položek a slev na dani a jejich rozšiřování nebo naopak rušení.

„Časté legislativní změny se podepsaly i na nepřesných odhadech každoročních příjmů státního rozpočtu. Jen v kontrolovaném období byla zavedena například nová sleva na dani, progrese daňového zvýhodnění podle počtu dětí, solidární zvýšení daně pro osoby s vysokými příjmy, nebo se měnily podmínky pro vykazování daňového základu. Odhady příjmů z této daně se celkově lišily až o více než šest procent oproti skutečným příjmům,“ konstatovala zpráva.

Daňová přiznání přitom podle NKÚ ministerstvo financí neumí zpracovat takovým způsobem, který by umožnil rozpoznat reálný dopad jednotlivých změn na rozpočet.

NKÚ ukázal také na tristní způsob, jakým se v Česku zavádí elektronizace. Od roku 2015 mají fyzické osoby, které mají zřízenou datovou schránku, povinnost podávat daňová přiznání elektronicky. Pro zpracování takových podání se využívá automatizovaný daňový informační systém (ADIS), který ale neumí odeslat automaticky zprávu o odmítnutí podání. Že je potřeba opravit toto podání musel sdělovat pracovník finanční správy. „Na vzorku 141 odmítnutých podání kontroloři zjistili, že v osmi případech finanční úřady nevyzvaly osobu, aby podání opravila, ale rovnou jí uložily pokutu, čímž porušily zákon,“ upozornil NKÚ.

Podle odborníků je proto nejvyšší čas s komplikovaným systémem něco udělat. „Dosáhli jsme toho, že už mu nerozumějí nejen daňoví poradci, ale dokonce se v něm ztrácejí i berní úředníci, o podnikatelích nemluvě,“ upozorňuje Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Zjednodušení daní do roku 2020?

Současná ministryně financí Alena Schillerová slibuje, že by se podnikatelé mohli dočkat zásadního zjednodušení v roce 2020.

„Dosavadní zákon pouze zavádí další a další výjimky, instituty a mechanismy, které ho činí nepřehledným. A co hůř – vytvářejí prostor pro daňové nerovnosti a narušují daňovou neutralitu. Složitá legislativa neumožňuje podnikatelům sestavit jednoduché daňové přiznání a komplikuje i další administrativu. Nový zákon bude jednoduchý a přehledný a jeho základní „kostra“ zůstane neměnná, očištěná od výjimek,“ uvedla Alena Schillerová v rozhovoru pro ekonomický magazín Profit.

K zákonu pak bude připojen katalog výjimek, ze kterého si bude každá budoucí vláda vybírat priority podle svého programu. Zákon tak jasně oddělí to, co je základem daní z příjmů a co jsou jejich parametry. Jeho účinnost by mohla nastat nejdříve k 1. lednu 2020. S tím, jak se protahují jednání o nové vládě, je však pravděpodobné, že se tento termín nemusí podařit stihnout.

Podle Aleny Schillerové by měl on-line daňový úřad fungovat podobně, jako on-line bankovnictví. V jeho rámci by se využila řada dosavadních elektronických nástrojů, jako je daňová informační schránka, webové elektronické podání EPO a podobně. Klíčové bude podle Aleny Schillerové připravit na to IT systémy, které budou muset zvládnout propojit údaje z různých existujících databází státu.

Zaměstnanci se už dočkali

Přestože podnikatelé se zatím přehledného a jednoduchého daňového přiznání nedočkali, od loňského března mohou výrazně jednodušší formulář používat alespoň zaměstnanci. Ti sami podávají daňové přiznání například kvůli odpočtu na úroky z hypotéky. Týká se to zhruba 900 tisíc zaměstnanců.

Přiznání (fs-priznani-dan-z-prijmu-fo-zavisla-cinnost-2017-5405-d-2.pdf, 111 kB) se vejde na dvě strany A4 a neobsahuje nic zbytečného. V novém formuláři jsou jen potřebné řádky, například pro slevy na děti, na manželku, na školkovné, odpočty na úroky z hypotéky, na penzijní připojištění nebo na dary, včetně darování krve. Formulář mohou využít jen zaměstnanci, kteří nemají žádné vedlejší příjmy, ať už z podnikání nebo z pronájmů nebo kapitálových příjmů, jako je prodej akcií.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme