Daňové přiznání na jedné straně a vyplněné za deset minut. Jde to, dokázali studenti

Výrazné zjednodušení administrativy spojené s podáváním daňového přiznání slibují politici podnikatelům již řadu let. Ovšem nic zásadního se v této věci zatím nestalo. Politici nakonec vždy skončí u konstatování, že proces už více zjednodušit nejde.

Celá třetina živnostníků by si vystačila s nejjednodušším dokumentem. Výhodou řešení navrženém studenty jsou přídavné moduly, které se k základní verzi připojí, pokud je daňové přiznání komplikovanější.



Studenti Masarykovy univerzity však dokázali, že prostor pro výrazné zjednodušení daňových přiznání existuje. Vytvořili formulář, který obsahuje všechny důležité informace a zabere jen jedinou stránku. Jeho vyplnění navíc trvá pouhých deset minut.

Vytvoření nového přiznání předcházel průzkum mezi desítkami podnikatelů, včetně zahraničních firem. U nich se studenti inspirovali při zjišťování, jaké věci jsou v jiných zemích vyřešeny jednodušeji a praktičtěji, než v tuzemsku.

„Lidé se ve formuláři nevyznají, potýkají se s právní hantýrkou, často nevědí, co a kam vyplnit. Přiznání pokrývá všechny oblasti, které pro nejmenší podnikatele často nejsou vůbec potřeba,“ shrnul největší nedostatky současných daňových přiznání Adam Hazdra, vyučující a spolugarant magisterské specializace Design informačních služeb (DIS) na Masarykově univerzitě.

Studenti poté rozdělili živnostníky do tří kategorií. První tvořili podnikatelé,  kterým stačí úplný základ. Druhou ti, kteří mají „standardní“ požadavky navíc, jako je sleva na manželku, dítě, nemovitost a podobně. Třetí skupinu tvořili živnostníci s dalšími potřebami, například ti, kteří mají zaměstnance a podobně.

Zjednodušení daňového přiznání se pak zaměřilo na první dvě skupiny. „Jádrem návrhu je modulární stavba přiznání. Pokud nemáte žádné položky navíc, stačí vám jedna strana. Pokud chcete uplatnit slevu na dítě, vezmete jinak barevnou stranu. Takto si poskládáte přiznání, jak potřebujete,“ popisuje Adam Hazdra.

Stránka stačí třetině živnostníků

Celá třetina podnikatelů si přitom podle něj vystačí s jedinou stranou. Ta navíc na druhé straně obsahuje návod, jak přiznání vyplnit. Studenti nakonec zjistili, že v minimálním rozsahu daňového přiznání stačí pouhých šest políček.

Takový formulář jde přitom vyplnit za pouhých šest minut. Práce výzkumníků se netýkala jen rozsahu. Podařilo se jim také zlidštit jazyk přiznání, aby byl lépe srozumitelný.

O projekt studentů se zajímá i ministerstvo financí. Specialisté na daň z příjmů z finanční správy Generálního finančního ředitelství se s Adamem Hazdrou setkali před necelými dvěma týdny.

„Další setkání, na kterém už by se řešily konkrétnější kroky ohledně zjednodušeného daňového přiznání, by mělo proběhnout začátkem června,“ doplnila mluvčí Generálního finančního ředitelství Jitka Ježková.

K vlastní realizaci návrhu studentů je však poněkud skeptická. „Zjednodušení daňového přiznání je určitě skvělý nápad, nicméně s ohledem na současnou zákonnou úpravu těžko realizovatelný.  Naše účast v projektu by měla přispět k tomu, aby se daňové přiznání zjednodušilo a zároveň splňovalo vše, co požadují zákony,“ zdůrazňuje Jitka Ježková.

Složitější varianta přiznání vznikne na podzim

Podle ní je třeba si uvědomit, že daňové přiznání k dani z příjmů nepodávají jenom osoby samostatně výdělečně činné. „Podávají ho i osoby s příjmy ze závislé činnosti, kapitálových příjmů, pronájmu a s ostatními příjmy. S těmito skupinami jaksi návrh na jednostránkové přiznání prozatím nepočítal,“ poznamenává Jitka Ježková.

 Jednostránkový formulář podle ní neřeší ani položky snižující základ daně, slevy na dani, daňové bonusy, ztráty z podnikání a další položky vyplývající ze zákona, které si poplatník může uplatňovat.

Podle Adama Hazdry se budou složitější verze daňových přiznání dopracovávat v podzimním semestru. „To již bude ve spolupráci s Generálním finančním ředitelstvím,“ uzavírá Adam Hazdra. Spolupráci v současné době navazuje také s Unií malých a středních podniků, takže na podzim se budou na zjednodušování daňových přiznání podílet jeho předkladatelé i příjemce. 

Dalibor Dostál

• Témata: Daně a účetnictví
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme