Deprese a ztráta výkonnosti. Univerzitní firma slibuje pomoc s vyhořelými zaměstnanci

Německou ekonomiku ročně stojí nevýkonní pracovníci 35 miliard eur (896 miliard korun). Většinou jde o přetížené, depresivní a vyhořelé pracovníky. Firma Humangold, kterou založili tři psychologové z univerzity v Postupimi, slibuje, že pomocí digitálního dotazníku identifikuje, co je ve firmě špatně.



Strach, deprese, vyhoření. Pro mnoho firem představují psychické problémy pracovníků při nedostatku kvalifikované pracovní síly vážný problém. V Německu stojí ročně ekonomiku zaměstnanci, kteří trpí depresemi, neuvěřitelných 35 miliard eur (896 miliard korun), napsal deník Die Welt.

Přetížení lidé jsou často nemocní, psychické problémy vedou v mnoha případech k odchodu do předčasného důchodu.

Proto tři pracovní psychologové z univerzity z Postupimi založili firmu Humangold, jež by měla pomoci identifikovat problémy ve firmách, které vedou k syndromu vyhoření. Na trhu vidí ve svém projektu velký potenciál. Psychické problémy zaměstnanců má rozklíčovat speciální digitalizovaný dotazník. „Stres se zvyšuje a počty nemocných rostou,“ tvrdí jeden ze zakladatelů firmy Humangold Patrick Bröker.

Firma chce pomoci firmám, aby anonymním dotazníkem zjistily, zda jejich zaměstnanci netrpí psychickým zatížením. Humangold pak navrhne řešení k zajištění duševního zdraví na pracovišti. V dotazníku zaměstnanci například hodnotí, zda jsou nuceni vykonávat přesčasy nebo pracovat pod časovým tlakem. Dotazník zjišťuje také chování nadřízených, zda umí svým lidem naslouchat a zda dokážou ocenit jejich práci.

Spokojený zaměstnanec si málokdy hledá místo u konkurence, vysvětlil psycholog Bröker, který se zabývá psychologií organizace práce. Jeden dotazník má stát deset eur (257 korun).

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme