Designblok 2019 ukazuje cestu do budoucnosti

Roboti, kosmický modul, umělecké instalace, bludiště, ale především expozice 348 designérů, přednášky, konference a doprovodný program. Jednadvacátý ročník pražského mezinárodního festivalu designu Designblok nabízí celou řadu zajímavých akcí pro firmy i laickou veřejnost.

Designblok, který se nese v duchu tématu Budoucnost, se koná od 17. do 21. října 2019. Umělecký i produktový design zaplňuje prostory Průmyslového paláce a Lapidária Národního muzea na holešovickém Výstavišti.

Festival každý rok představuje několik novinek na výstavě i v bohatém doprovodném programu. Letos organizátoři lákají na dvě mezinárodní konference na téma Budoucnost, během které vystoupí opinion leadeři z České republiky i zahraničí.

„Téma Budoucnost je pro lidstvo aktuální vždy. Právě nyní ho ale pociťujeme jako velmi závažné. V období klimatické změny a přelidnění planety si z pohledu našeho oboru, tedy designu, klademe zásadní otázku. ´Co můžeme udělat, aby lidstvo mělo budoucnost kvalitní a mohou designéři přispět ke zlepšení světa?´  V rámci letošního Designbloku budeme o tématu nejen diskutovat, ale i na výstavách najdou návštěvníci desítky projektů, které se zabývají ekologií, společenskými, nebo humanitárními problémy,“ shrnuje ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Za účasti zajímavých hostí

Pozvání do panelu konference Future přijala galeristka Rossana Orlandi z Milána, publicistka a šéfredaktorka Vogue CS Andrea Běhounková, ředitelka UNICEF Pavla Gomba, klimatolog Pavel Zahradníček či ředitelka hamburského uměleckoprůmyslového muzea Tulga Beyerle. V rámci konference Vitra: Desk is Dead vystoupí jeden ze dvou hlavních zahraničních hostů Jay Osgerby spolu s CEO švýcarské značky Vitra Norou Fehlbaum a ředitelem českého zastoupení Jiřím Zavadilem. Diskuzi na téma budoucnost lidské práce bude moderovat kurátor Adam Štěch.

Pro jednadvacátý ročník festivalu také vznikla unikátní architektura hlavní výstavy Designérie ve střední hale Průmyslového paláce, kde návštěvníci mohou objevovat interaktivní instalace, zhlédnout módní přehlídky a doprovodný program, ztratit se v bludišti, vyzkoušet závodní dráhu UNICEF nebo si odpočinout v kavárně. Letos je autorkou návrhu designérka Lucie Koldová.

Instalace firem, designérů a umělců

„Prostor Designérie je řešen jako všeobjímající universum, ve kterém jsou zastoupeny různé oblasti lidského života a práce v jejich aktuálním stavu, a navíc bez hranic a bariér. Tyto oblasti nejsou pouze produktový design jako takový, ale prezentuji také výsledky lidského konání a kreativity v oblasti robotiky, digitalizace na straně jedné a udržitelnosti a humanitární pomoci na straně druhé. Cílem konceptu Designerie je ukázat jakýsi pomyslný odkaz budoucím generacím, který bychom v tuto chvíli zanechali. Jde jak o vysoký technologický pokrok, tak o lidskou odpovědnost vůči našim potomkům,“ popsala Lucie Koldová.

Tři hlavní prostory Designbloku – Superstudio, Openstudio a Art House nabídnou návštěvníkům instalace firem, designérů a umělců.

Za designem letos díky podpoře CzechTourism mohou zájemci vyrazit i do regionů; speciální autobusy budou vypraveny v průběhu festivalu do galerie 8smička v Humpolci, industriálního prostoru Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou a do tradičních skláren Rückl a Bomma. Jako vždy se připojují i showroomy a koncept story po Praze.

Na Designbok za dobu jeho jednadvacetileté existence zavítala již řada hvězdných zahraničních designérů. Ani letos tomu nebude jinak – pozvání přijali dva věhlasní tvůrci. Brit Jay Osgerby ze studia Barber & Osgerby osobně uvede českou premiéru modulárního systému SoftWork značky Vitra. Minout byste neměli ani instalaci Konsepti v Superstudiu, kde dánský vizionář Johannes Torpe představí novou kolekci nábytku pro značku Moroso. Oba designéři vystoupí také v rámci přednáškových bloků pro veřejnost.

Superstudio představuje výrobce, Openstudio designéry a Art House umělecké projekty.

Design pro export

Premiéru má nová platforma Hospodářské noviny Stage supported by CzechTrade , na které se odehrají diskuze a přednášky zaměřené na propojení designu a byznysu.

Pod záštitou CzechTrade a za účasti ředitele zahraniční kanceláře agentury Marka Atanaščeva bude čtvrtečním tématem stage Design pro export, Itálie jako tradiční udavatel trendů – branding značky v zahraničí. Součástí pátečního programu bude seminář Jak zazářit ve Velké Británii – branding značky. Ředitel zahraniční kanceláře v Británii Martin Macourek představí CzechTrade a jeho aktivity pro exportéry, výhody projektů Design pro Export a Design pro konkurenceschopnost, a možnosti zapojení do Adresáře designérů.

V dalších dnech se na akci představí čeští exportéři, již se svými designovými výrobky úspěšně dobývají svět – výrobce kol a koloběžek YEDOO, Studio Herrmann&Coufal či Plastia. Na pondělním workshopu si budete moct prohlédnout vzorky z knihovny matériO Prague.

CZECHTRADE – Design pro export (Hospodářské noviny stage)

Čtvrtek 17.10. (11:00 – 12:00)

Itálie jako tradiční udavatel trendů – branding značky v zahraničí, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Milán a hosté (Kiwi Walker, Vulcanus)
CzechTrade – představení CzechTrade a aktivit pro exportéry, 10 let projekt Design pro export, výhody projektu Design pro konkurenceschopnost, zapojení do Adresáře designérů
Designéři – Vulcanus, Kiwi Walker
Další konzultace možné v expozici CzechTrade

Pátek 18.10. (13:00 – 14:00)

Jak zazářit ve Velké Británii – branding značky v zahraničí, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Londýn a Clartés Bohemia
CzechTrade – představení CzechTrade a aktivit pro exportéry, 10 let projekt Design pro export, výhody projektu Design pro konkurenceschopnost, zapojení do Adresáře designérů
Designéři – Clartés Bohemia
Další konzultace možné v expozici CzechTrade

Sobota 19.10. (11:00 – 12:00) 

YEDOO do budoucnosti – design kol a koloběžek Jaroslav Juřica / Studio Herrmann&Coufal o výhodách Adresáře designérů
CzechTrade – představení CzechTrade a aktivit pro exportéry, 10 let projekt Design pro export, výhody projektu Design pro konkurenceschopnost, zapojení do Adresáře designérů
Designéři – Jaroslav Juřica (Yedoo), Herrmann&Coufal
Další konzultace možné v expozici CzechTrade

Neděle 20.10. (15:00 – 16:00) 

Design – jako způsob jak ovlivňovat chování lidí a jejich ohleduplnost  k životnímu prostředí.Koncept firmy Plastia
CzechTrade – představení CzechTrade a aktivit pro exportéry, 10 let projekt Design pro export, výhody projektu Design pro konkurenceschopnost, zapojení do Adresáře designérů
Designéři – Plastia
Další konzultace možné v expozici CzechTrade

Pondělí 21.10. (11:00 – 12:00)

Udržitelný design, inovativní materiály a použití v praxi. Workshop a prohlídka vzorků z Knihovny matériO Prague.
CzechTrade – představení CzechTrade a aktivit pro exportéry, 10 let projekt Design pro export, výhody projektu Design pro konkurenceschopnost, zapojení do Adresáře designérů
Designéři – Knihovna matériO Prague
Workshop
Další konzultace možné v expozici CzechTrade

Mezinárodní soutěž diplomových prací

Již pošesté je součástí Designbloku také mezinárodní soutěž Diploma Selection, do které se v roce 2019 přihlásila více než stovka tvůrců z prestižních evropských univerzit, z nichž má šanci také osm designérů z České republiky. Do finálového výběru se probojovalo patnáct produktových designérů a patnáct módních návrhářů.

Vítězové získají 1000 eur a možnost samostatné prezentace na příštím ročníku Designbloku. V porotě zasednou čeští i zahraniční kurátoři, galeristé i tvůrci, kteří vyberou vítěze.

„V letošním roce EUNIC Cluster Prague, tedy síť mezinárodních institucí a kulturních atašé z velvyslanectví zemí Evropské unie, zno vu spolupracuje s Designblokem při organiczaci soutěže. Těší nás, že můžeme i nadále podporovat mladé umělce při prezentaci a propagaci jejich děl. Výsledky soutěže, které budou vyhlášeny 19. října 2019,“ říká Maciej Ruczaj, prezident EUNIC Cluster Czech Republic a ředitel Polského institutu v Praze.

• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme