Digitální banky na vzestupu

Rakouské digitální banky získaly více zákazníků než banky tradiční.

Dle utajované studie rakouští zákazníci obracejí záda běžným bankovním společnostem. Nejvíce je tímto trendem zasažena Bank Austria, která patří pod italskou společnost UniCredit. Jediná tradiční banka, která se drží v pozitivních číslech je Erste Bank (dceřinnáspolečnost České spořitelny), ta jako jediná dokázala přilákat nové zákazníky.
Vítězi tohoto trendu jsou ale digitální banky. Digitální banka je koncept moderní banky, která má málo kamenných poboček, v některých případech nemá vůbec žádné. Majitelům účtu postačí pouze mobilní zařízení, přes které lze všechny bankovní záležitosti vyřídit online.
Právě digitální banky byly schopny získat nejvíc zákazníků. Napříkrad N26, banka založená dvěma rakušany Valentinem Stalfem a Maxmilianem Tayenthalem, dosáhla významného růstu právě v počtu svých zákazníků (kolem 0,7 %).
Dohromady mají všechny digitální banky 14procentní podíl na zákaznících. Před deseti lety byl takový podíl sotva 10procentní. Podle expertů bude tento trend nadále růst, také díky nízkým nákladům za poskytování bankovních služeb.
 
Zdroj: trend.
Vypracoval kolektiv pracovníku zahraniční kanceláře CzechTrade Vídeň.

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme