Díky chytrým aplikacím už parkování na služebních cestách není peklo

Programy pro chytré telefony umí najít nejbližší pakovací místo, uvedou cenu za hodinu parkování i způsoby placení. Mohou pomoci snížit nejenom provoz ve městech, ale také množství exhalací z automobilů.



Služební cesty automobilem mají některá úskalí. Kromě toho typicky českého v podobě nedokončené sítě dálnic, také častých omezení a částečných uzavírek těch existujících, je problémem při cestách v tuzemsku i v zahraničí najít dostupné místo k zaparkování

„Pamatuji si, jak jsem po dvouhodinové cestě z Florencie do Říma hledal téměř hodinu a půl dostupné a bezpečné místo k zaparkování,“ líčí svoji zkušenost český podnikatel, který v zahraničí prodává šperky. 

O mnoha parkovištích se řidiči bez detailní znalosti konkrétního města nemají šanci dozvědět. I ta, která si před cestou našli na internetu nebo díky dopravnímu značení při projíždění městem, mohou být obsazená. A hledání začíná nanovo.

Řidiči chtějí parkovat blízko a zdarma

To, že je parkování ve městech po celém světě skutečným problémem, ukázal průzkum provedený společností Sygic. Zjistil, že více než 80 procent řidičů po celém světě označuje za největší komplikaci kapacitu parkovacích míst.

Téměř polovina všech řidičů nechce parkovat dále než 100 metrů od cíle své cesty a každý třetí řidič preferuje parkování zdarma, i když hledání takového místa zabere hodně času.

Hledání parkování přitom není zátěží jen pro řidiče a podnikatele, kterým často narušuje jejich časový program, harmonogram schůzek a podobně. Představuje také problém pro životní prostředí.

Zahraniční výzkumy například zjistily, že až čtyřicet procent provozu v německých městech tvoří právě řidiči hledající místo k zaparkování. Jejich vozy jsou pak významným zdrojem exhalací, a to jak skleníkových plynů, tak i smogu a podobně.

Řidičům začaly v posledních měsících s hledáním parkovacích míst pomáhat speciální, bezplatné aplikace pro chytré telefony. Ty umí najít nejbližší volné parkoviště a jeho vzdálenost od místa, kde se řidič nachází. V případě, že je stání placené, zobrazí i cenu za parkování.

V Česku jsou na síti desítky parkovišť

K dispozici je hned několik aplikací, například Parkopedia, Parkpocket, ParkMe Parking a další, které si zájemci mohou stáhnout z Google Play.

Parkovací služby, jako je Parkopedia, mohou podle provedených měření zkrátit dobu hledání parkovacího místa o 43 procent a ujetou vzdálenost o 30 procent. Některé z těchto aplikací mohou být integrované přímo do navigačního systému, tak jako například Parkopedia do navigace Sygic.

Parkopedia je zavedená jako přední světová parkovací služba s databází obsahující 75 zemí, 6300 měst a 38 milionů parkovacích míst. Například v Praze aplikace sleduje více než sedm desítek parkovišť, včetně záchytných P+R parkovišť, v Brně pět desítek a zhruba stejný počet i v Ostravě.

Aplikace také obsahuje integrované služby TripAdvisor, Booking.com, Foursquare a Viator. Tedy služby zaměřené na ubytování, restaurace a návštěvy památek, s nimiž může hledání parkovacího místa koordinovat.

Ve městech, kde jsou instalovány speciální senzory, Parkopedia nabízí dokonce i informace o jednotlivých parkovacích místech na ulicích. Příkladem je třeba Westminster v Londýně. Celkem poskytuje v reálném čase informace o jednotlivých parkovacích místech v 500 městech ve 30 zemích.

Hledání parkoviště zahušťuje provoz

Aplikace Parkpocket poskytne nejenom údaje o dostupných parkovištích a jejich cenách, ale také detailnější informace. Jako například otvírací dobu každého konkrétního parkoviště nebo způsob platby, kterým je možno cenu za parkování na místě uhradit.

Projekt se soustřeďuje především na informace o parkování v německy mluvících zemích, jako je Německo, Rakousko a Švýcarsko. Vznikl v roce 2013 jako snaha o vytvoření jakéhosi AirBnB (komunitní ubytovací portál) pro parkování. V současnosti na zajištění provozu aplikace na bázi Big Data pracuje tým 17 lidí.

Propojení parkovišť s chytrými systémy hledání volných míst pro řidiče může přinést větší byznys provozovatelů parkovišť. Ten jen v Německu představuje roční obrat 1,2 bilionu eur. Navádění řidičů na volná parkoviště může zlepšit jejich obsazenost a výnosy.

Aplikace navázala i spolupráci s předními německými automobilkami. „Automobilový průmysl vstupuje do období největší změny po více než sto letech. Digitální změna nabízí obrovský potenciál,“ říká Stefan Bader, zakladatel a šéf ParkPocket.

Služba ParkMe Parking umožňuje při hledání nejbližšího parkoviště kromě trasy zobrazené v mapě řidičům ukázat také fotografii průčelí vjezdu do garáže, podobně jako Parkopedia, takže se uživatelé nemusí při hledání na místě orientovat jen podle pokynů navigace, ale také vizuálně přímo na ulici. 

Vyzkoušené aplikace nabízejí příjemné uživatelské prostředí, které řidiči znají z běžných navigací. V zahraničí je jejich užití širší, v tuzemsku pomohou především ve velkých městech. V těch menších zatím často chybí informace.

Města či obce orientované na turistický ruch by proto měly aktivně místní parkovací místa do hlavních vyhledávacích aplikací registrovat. Stále více řidičů totiž bude jezdit tam, kde budou mít předem jistotu, že pohodlně zaparkují.  

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme