Do Česka míří neobanky, už příští rok by mohly cílit na podnikatele

Nové digitální banky jsou podle poradenských společností budoucností bankovního sektoru. Jejich rozvoji v Česku by mohlo pomoci zaostávání tuzemského bankovního trhu za vyspělým světem i blízkost Německa, kde se mají neobanky naplno rozvinout.



S digitalizací bankovního sektoru se objevují další typy služeb. Už příští rok by se v Česku mohly objevit takzvané neobanky. Ty nemají kamenné zastoupení nebo vlastní bankomaty. Jejich těžištěm je digitální oblast a fungují především prostřednictvím aplikace pro chytrý telefon.

Díky nízkým provozním nákladům většinu bankovních služeb poskytnou lépe, rychleji a pohodlněji než běžné banky. Na těch fungují buď zcela nezávisle anebo jsou jejich vlastním, na zelené louce vybudovaným projektem. Podobně, jako někteří virtuální operátoři představují nízkonákladový projekt velkých telefonních společností nebo některé úsporné aerolinky ekonomickou třídu dominantních aerolinií.

V Česku by se neobanky mohly zaměřit na živnostníky a malé firmy. Pro ty zatím velké banky vytvářejí většinou nevstřícné podmínky, což oproti podnikům z vyspělejších zemí představuje pro české společnosti konkurenční nevýhodu.

Profit při malém obratu

Postavit neobanku je podle odborníků záležitostí pouhých několika měsíců, investice do vybudování i náklady na následný provoz jsou natolik nízké, že se je vyplatí budovat i pro velmi omezený okruh klientů. Stejně rychle je pak možné neobanku upravovat na základě potřeb trhu, případně ji technologicky rozšiřovat.

„Na vybudování neobanky nepotřebujete vysokou vstupní investici ani stovky zaměstnanců a vyplácí se vám už při tisícovkách klientů. Předpokládáme, že by tento koncept mohl v příštím roce zaujmout jak velké banky, které se potýkají s nedostatkem IT expertů pro vlastní digitální transformaci, tak třeba největší e-commerce hráče,“ myslí si Petr Koutný, šéf Banking Software Company.

„Že se v Česku o klienty v příštím roce utká první neobanka, považuji tedy za velmi pravděpodobné,“ dodává Petr Koutný. Neobanky podle něj zajímají nejen hlavní bankovní hráče, pro které se může jednat o cestu, jak provést postupně vlastní náročnou transformaci, ale také fintechové startupy či e-commerce projekty a obchodníky. Ve světě tento koncept využívají již miliony klientů.

Šance pro malé firmy

Také podle dalších odborníků bude prostor pro neobanky v Česku především v oblasti služeb pro živnostníky a malé firmy. „Na retailovém bankovním trhu v ČR mnoho místa nezbývá, navíc k nám poměrně úspěšně expandují nové zahraniční fintech či neobanky a řešení jako třeba Revolut, Curve. Prostor je v segmentu malých a středních firem, což například v Rusku dokázala využít Modulbank,“ konstatuje Adam Šoukal, šéf fintech společnosti Roger.

Předpokládá, že perspektivní sektor bude atraktivní i pro tradiční banky. „Implementace PSD2 (druhá směrnice Evropské Unie o platebních službách – poznámka redakce) by měla provoz neobanky významně zlevnit, protože bude moct využít infrastrukturu kamenné banky. Do budoucna by se měly snížit náklady a tedy i rentabilita takového projektu,“ doplňuje Adam Šoukal a pokračuje. „Dá se očekávat, že velcí hráči z řad kamenných bank budou aktivní, ale spíš než aby neobanky zakládali, zajistí si podíl ve fintech platfomách, které mají dobře nakročeno k tomu stát se neobankami, tak jak to vidíme v zahraničí.“

Jeho odhad potvrzují i velcí bankovní hráči. „Pozorně sledujeme všechny trendy a snažíme se na ně reagovat. V současné době spíše než jít cestou spolupráce s takzvanými neobankami sázíme na společné projekty s fintechy, se kterými od začátku domlouváme konkrétní řešení a produkty pro klienty. Prostředí takzvaných neobank vnímáme za velmi citlivé, často se pohybují na hraně legislativy, mají například jen derivát bankovní licence nebo žádnou,“ konstatuje Lukáš Kropík z tiskového oddělení České spořitelny.

Přeplněný trh?

Zda se v Česku nemohou stát neobanky novými kampeličkami, kde proběhla vlna krachů podobně, jako po otevření bankovního trhu konkurenci v 90. letech 20. století mezi bankami, bude záležet na nastavení regulačních pravidel ze strany České národní banky. Ta se však k tématu nechce příliš vyjadřovat. „Na vaše otázky nemůžeme z pozice ČNB odpovědět, dopouštěli bychom se spekulací,“ reagovala mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová na otázky týkající se možných rizik spojených s neobankami.

Tradiční banky nepředpokládají, že by neobanky tuzemské prostředí výrazně změnily. „V České republice působí 45 bankovních subjektů a trh je tak poměrně koncentrovaný. Z tohoto důvodu nepředpokládáme zájem takzvaných neobank vstupovat na český trh. Určitou výjimkou by mohla být německá N26, která působí také v sousedním Rakousku a dále ve Španělsku či Itálii. Nepočítáme sem Revolut, který má ale svůj byznys model postaven na FX platbách kartou (zkratka FX znamená Forex – tedy směnu cizích měn – poznámka redakce),“ dodává Lukáš Kropík.

Většina známějších neobank je podle něj z Velké Británie. „Pokud Brexit skončí tvrdým scénářem, tak se jejich vstup do České republiky ještě ztíží,“ zmiňuje Lukáš Kropík. Britské neobanky by totiž přišly o takzvanou passporting licence, která bance, jež má licenci v jedné zemi EU, zajišťuje, že nemusí žádat o licenci v dalších zemích.

Do Česka se chystá silný hráč

Některé signály však ukazují, že by vývoj v Česku mohl být odlišný. Společnost BSC má za sebou zkušenosti se stavbou bank nového typu především v USA. V loňském roce zde například zajistila digitální transformaci floridské Surety Bank. Nyní plánuje, že z České republiky udělá evropský středobod nových digitálních trendů v bankovnictví a svůj americký model v tuzemsku využije právě pro stavbu neobank. Láká ji především velký potenciál, který český bankovní sektor má i kvůli přetrvávajícím poplatkům, které nejsou na vyspělých trzích běžné.

Pojem neobanka etablovala společnost Gartner zhruba před pěti lety v reakci na vznik prvních digitálních bank ve Velké Británii. Dnes tento trend považuje za budoucnost celého oboru většina bankovních expertů. Podle předpovědi společnosti Gartner budou kvůli neobankám tradiční banky do roku 2030 za zenitem. Variant Market Research zase odhaduje, že do roku 2025 již budou mít neobanky hodnotu 356 milionů amerických dolarů a desítky milionů klientů. Dominovat budou především v USA, Velké Británii a Německu.
Dalibor Dostál  

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme