Do českého kosmického inkubátoru vstupují další startupy

Numer8 a Entrant. To jsou další dva startupy, které vstupují do českých poboček inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC. Jeden z nich se zabývá analýzou dat z pozorování světových oceánů, druhý unikátní metodou měří stres ve výcviku kosmonautů, vojáků nebo pilotů.



Indická firma Numer8 bude své podnikání dále rozvíjet v Praze, Entrant pak v brněnské pobočce, kterou provozuje inovační agentura JIC. Po následující dva roky budou moci obě firmy využívat know-how, které v této oblasti Evropská kosmická agentura (ESA) má. Agentura CzechInvest oba startupy v listopadu oficiálně představila na výroční konferenci kosmického inkubátoru ESA BIC Prague v Planetáriu Praha.

Numer8 chce s aplikací O´fish zabránit nadměrnému rybolovu a podpořit menší rybáře. Aplikace dokáže na základě pozorování Země z dat družicové navigace určit vhodná místa k rybolovu a zároveň je v aplikaci zakrýt v případě, že se v daném místě nachází příliš lodí. V současné době je projekt testován v Indii a na Srí Lance.

Startup s obdobným produktem vyhrál v loňském roce také soutěž Copernicus Masters a byl také vybrán jako jeden z pěti nejlepších projektů do Světového potravinového programu OSN.

Společnost Entrant, která vzniká jako spin-off Masarykovy univerzity, monitoruje a interpretuje stres v oborech, kde je posouzení stresové zátěže klíčové – ve výcviku kosmonautů, pilotů nebo vojáků. Do budoucna by se chtěla zaměřit také na lékaře a vrcholové sportovce.

Firma využívá inovativní algoritmus, který sama vytvořila. Díky němu může efektivně vyhodnotit vliv stresové zátěže na výkon v situacích, kde je velké časové omezení a malý prostor pro chybu. Žádný jiný takový nástroj v současnosti neexistuje. Během inkubace v ESA BIC plánuje tým vytvořit první prototyp zařízení a miniaturizaci stressmeteru.

Ženy ve vesmírném průmyslu

„Portfolio našich startupů se díky Numer8 a Entrant rozrůstá o firmy, které mají ve vedení ženy. Poukazuje to na fakt, že ženy podnikatelky v dnešní době mají své místo už i v takových oborech, kde historicky dominovali muži,“ říká Tereza Kubicová, ředitelka Odboru interních projektů agentury CzechInvest.

„Na ženy ve vesmírném průmyslu jsme nezapomněli ani během celého kosmického týdne. Ve středu jsme zorganizovali talkshow Space for Women,“ dodává Kubicová.

Nové startupy ve svých řadách přivítal kosmický inkubátor ESA BIC Prague na své tradiční výroční konferenci End of Year, která je součástí Czech Space Week, týdne plného akcí, kterými chtějí Ministerstvo dopravy a agentura CzechInvest spolu s dalšími partnery přiblížit kosmické aktivity a jejich přínos pro vědu, podnikání, ale i každodenní život odborné i široké veřejnosti.

Evropská kosmická agentura (ESA) provozuje po Evropě na dvě desítky svých podnikatelských inkubátorů, tzv. Business Incubation Centre. Začínající inovativní firmy zde rozvíjí své projekty založené na kosmických technologiích směrem k využití v běžném životě. ESA BIC Prague byl založen na jaře 2016 a od té doby pomohl podnikatelsky zúročit nebo rozvinout nápady již 17 inovativních firem. Pobočka tohoto českého kosmického inkubátoru v Brně vznikla vloni na jaře na JIC a od té doby do něj vstoupily 4 firmy. Počet podpořených startupů už narostl na třiadvacet.

Redakčně upravená tisková zpráva CzechInvest

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme