Do Kazachstánu zamířila podnikatelská mise

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček navštívil ve dnech 16. až 18. října 2019 Kazachstán. Oficiální návštěva se uskutečnila na pozvání předsedy Parlamentu Kazachstánu Nurlana Nigmatulina a zavítala do hlavního města Kazachstánu Nur-Sultanu a jihokazachstánské metropole Šymkentu.



Radek Vondráček byl doprovázen 20člennou podnikatelskou misí, pro kterou velvyslanectví ČR zorganizovalo dvě podnikatelská fóra. V Nur-Sulatnu byl předseda českého parlamentu přijat nejvyššími státními představiteli Kazachstánu, a to prezidentem Kazachstánu Kasym-Zhormatem Tokajevem, předsedkyní Senátu Parlamentu Darigou Nazarbajevou a předsedou dolní komory Majilisu Parlamentu Kazachstánu Nurlanem Nigmatulinem.

V průběhu přijetí Radka Vondráčka prezidentem Kazachstánu Kasym-Zhomartem Tokajevem poblahopřál kazašských prezident České republice k nadcházejícímu státnímu svátku, když uvedl, že „návštěva se uskutečňuje v předvečer významných výročí pro Českou republiku, a to 30 let od Sametové revoluce, 20 let od vstupu do NATO, 15 let od vstupu do EU a především však před státním svátkem 28. října, kdy v roce 1918 vzniklo Československo. Všechny tyto události jsou významnými milníky v historii České republiky.“

Prezident Tokajev připomněl vysokou úroveň vzájemných vztahů v minulosti, kdy První prezident Nursultan Nazarbajev měl dobré vztahy s bývalým prezidentem Václavem Klausem i se stávajícím prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček byl dále přijat předsedkyní Senátu Parlamentu Kazachstánu Darigou Nazarbajevovou, která označila Českou republiku za jednoho z klíčových partnerů Kazachstánu v Evropské unii. Zmínila dobré vztahy mezi oběma parlamenty a ocenila ekonomické úspěchy České republiky.

Radek Vondráček na jednání s partnerem, předsedou Mažilisu Parlamentu Kazachstánu Nurlanem Nigmatulinem, ocenil velmi přátelskou atmosféru přijetí a vzpomněl na setkání s ním v Praze v roce 2018. Nurlan Nigmatulin charakterizoval vzájemné vztahy mezi politiky obou zemí jako velmi přátelské a blízké, s potěšením zmínil, že se daří zvyšovat i vzájemný obchodní obrat, ale též úspěšně rozvíjet spolupráci v kulturní oblasti. Jako příklad uvedl kazachstánskou výstavu „Zlatý člověk“ v Národním muzeu v Praze a probíhající výstavu českého uměleckého skla „Skleněná zahrada“ v Národním muzeu v Nur-Sultanu, ale  též velký počet kazachstánských studentů studujících v ČR.

V Nur-Sulatanu pak Radek Vondráček zahájil Česko-kazachstánské podnikatelské fórum, jehož se za ČR zúčastnilo 20 zástupců českých firem. Misi zorganizoval Svaz průmyslu ČR a Komora pro hospodářské styky se státy SNS a jejich prezidenti Jaroslav Hanák a  František Masopust taktéž na fóru vystoupili.

Cesta delegace do Šymkentu, největšího města na jhu Kazachstánu, které získalo po Almaty a Nur-Sultanu jako třetí v roce 2018 statut města celorepublikového významu, byla nasměrována s cílem podpořit rozvoj podnikatelských kontaktů mezi ČR a Kazachstánem. V Šymkentu se předseda parlamentu Radek Vondráček setkal s primátorem Erlanem Ajtachanovem a s vedením města. V diskuzi byl projednány možnosti rozvoje ekonomických a obchodních styků, přičemž jako perspektivní oblasti byly identifikovány potravinářský průmysl, zemědělství, petrochemie a logistika.

Předseda Radek Vondráček uvedl, že Česká republika má inovativní firmy, které nabízejí chytrá řešení a moderní technologie. Jeho návštěva s podnikatelskou misí, o kterou byl v ČR velký zájem, je první cestou oficiálního představitele České republiky do Šymkentu. Společně s primátorem Ajtachanovem zahájil R. Vondráček v Šymkentu Česko-kazachstánské podnikatelské fórum, které organizovalo velvyslanectví ČR v s místní pobočkou Kazachstánské komory podnikatelů Atameken. Fórum navštívilo více než 130 zájemců z podnikatelské veřejnosti v oblasti jižního Kazachstánu.

Návštěva českého předsedy parlamentu v Kazachstánu probíhala při všech jednáních ve velmi přátelské a otevřené atmosféře. Diskuze se soustřeďovala především na podporu ekonomických styků mezi oběma zeměmi. Kazašská strana věnovala úrovni přijetí i obsahu návštěvy mimořádnou pozornost.

Informace a fotografie poskytnuty Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán).

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme