Do Dubaje vyrazila podnikatelská mise. Emiráty Čechy vítají

Spojené arabské emiráty jsou dnes pro české podnikatele ideální destinací pro export i případné investice. Obchodní spolupráce funguje stále lépe, a to především díky České obchodní komoře (Czech Business Council) v Dubaji a její úzké spolupráci s agenturou CzechTrade.

„Když se před čtyřmi lety Česká obchodní komora (CBC) v Dubaji zakládala, měla necelých 30 členů, při loňském podpisu memoranda s naši agenturou asi 150. Dnes jsou jich tři stovky a číslo rozhodně není konečné,“ připomíná ředitel sekce služeb pro exportéry agentury CzechTrade Milan Ráž.

Na základě loňského memoranda zde spolupracují CzechTrade a CBC na vytvoření ideálního zázemí pro tuzemské exportéry. A kooperace se daří. Loňský vývoz z ČR do Emirátů zlomil všechny rekordy a přesáhl dvacet miliard korun.

Nejvýznamnější arabský partner

SAE jsou už čtvrtým největším dovozcem z České republiky z mimoevropských zemí (po USA, Číně a Japonsku). Saldo obchodní výměny je v posledních letech vysoce aktivní.

„CBC je opravdu výjimečnou komorou – neznám další, s níž by naše spolupráce fungovala na takové úrovni,“ prozrazuje Milan Ráž, který se letos v září v Dubaji zúčastnil již 15. zasedání Czech Business Council in Dubai and Northern Emirates.

„Jako člověk, který zastupuje největší podnikatelský svaz v České republice, se léta zabývám tím, jak vypadají obchodní komory v zahraničí. Ne všude to vypadá tak, jak bych si představoval. Nicméně z toho, jak funguje komora v Emirátech, jsem nadšen,“ doplnil ho viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Radek Špicar.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Vondráček: Klíčový je osobní kontakt

Datum konání akce bylo vybráno záměrně, a to u příležitosti oficiální návštěvy předsedy Sněmovny Radka Vondráčka. Toho doprovodila do Dubaje podnikatelská mise, organizovaná právě Svazem průmyslu a dopravy ČR.

„Takové organizace jako CBC nutně potřebujeme. Podnikatel, který má přijet do země a má zájem zde například investovat, musí překonávat velké překážky a chybí mu osobní kontakty. A SAE jsou speciálně o osobních kontaktech. Kolegové z Komory jsou je schopni poskytnout novým zástupcům byznysu a dělají tak velký kus práce,“ prohlásil Radek Vondráček v Dubaji, kde se setkal s vládcem emirátu, korunním princem Abú Dhabí či třemi ministry vlády.

Česko nyní může na oplátku očekávat reciproční návštěvu předsedkyně tamního parlamentu a dalších významných politiků.

Dubaj: Brána na sousední trhy

Akce pro tuzemské podnikatele byla zaměřena nejen na to, jak uspět v SAE, ale také jak expandovat do sousedních zemí.

„CBC už poskytuje prostřednictvím svých ambasadorů českým podnikatelům i služby v jiných zemích – Íránu, Ománu a Saúdské Arábii. V roce 2019 jsme připraveni pomoct dalším firmám i jednotlivcům. Všichni jsou v této části světa vítáni,“ říká Petr Pisecký z Czech Business Council.‘

Na setkání byly navíc prezentovány příležitosti pro české firmy u příležitosti akce mimořádného významu, která čeká český i světový byznys za dva roky – tedy Expo 2020.

Ekonomika SAE není závislá jen na ropě. Nabízí českým firmám mnoho příležitostí v sektorech jako strojírenství, energetika, IT, či budování chytrých měst.

Další informace o Česká obchodní komoře (CBC) v Dubaji najdete na stránkách: www.cbcdubai.cz

jap

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme