Dohoda o hospodářském partnerství mezi Japonskem a EU bude omezený dopad na Jižní Koreu: KOTRA


  • Země: KR – Korejská republika
  • Datum zveřejnění: 31.01.2019

Japonsko a EU uzavřely dohodu o hospodářském partnerství (EPA), která vstoupí v platnost v únoru 2019. Smlouva se zaměřuje na upevňování ekonomických vazeb nad rámec volného obchodu.
Podle zprávy vydané agenturou KOTRA nebude dohoda výrazně ovlivňovat podniky z Jižní Koreje, neboť jak korejské, tak i japonské firmy již v Evropě ve velké míře vyrábějí.
Auta jsou nejlepším vývozním zbožím do Evropy, a to jak pro Soul, tak pro Tokio. „I když snížení sazeb na japonské automobily může mít nějaký vliv na jihokorejské firmy, Japonsko již vyrábí 1,51 milionů kusů v Evropě, čímž překračuje svůj vývoz 646 000 kusů,“ uvedla KOTRA.
„Segment strojů nebude mít výrazný dopad, protože není snadné měnit obchodní partnery,“ dodala ve své zprávě.
KOTRA však uvedla, že jihokorejské společnosti by měly usilovat o to, aby neztratily konkurenční výhody tím, že využijí stávající dohodu o volném obchodu s Evropou. Firmy potřebují připravit dlouhodobou strategii. Jihokorejské firmy by měly sledovat vývoj vládních politik v oblastech životního prostředí a digitálních technologií a spojit se s evropskými firmami v oblasti výzkumných projektů.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Soul.
Zdroj: Yonhap News Agency

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme