Dost bylo „řízlé ropy“. Trh si žádá čistou surovinu z jednoho zdroje

Američtí exportéři texaské ropy se často potýkají s námitkami zákazníků, že ropa není dostatečně kvalitní a obsahuje nečistoty. Proto část exportérů nabízí „nemíchanou ropu“ z jednoho zdroje, jež má být čistší a kvalitnější.



Ropný trh se začíná blížit situaci, v níž je obchod se skotskou whisky. Na trhu se prodává „single malt“, jež pochází z jednoho druhu sladu a jedné palírny a není smíchaná s různými druhy rozličného původu. Také nemíchaná ropa pocházející z jednoho zdroje začíná být na trhu žádaným zbožím.

Souvisí to s nárůstem exportu ropy z břidlicových ložisek na asijské a evropské trhy, kdy rafinerie požadují, aby ropa nebyla kontaminována. Jižní Korea v březnu dvě americké dodávky kvůli nízké kvalitě ropy odmítla.

Kupci preferují, aby ropa pocházela přímo z jednoho z vrtů a v ropných terminálech nebyla míchána s ropou z jiných míst. Tím se minimalizuje riziko snížení kvality suroviny. Posilují se dodávky ropy z oblasti Midland v západním Texasu.

„Od našich zákazníků z celého světa slyšíme, že chtějí čistou Midland WTI,“ řekl agentuře Reuters Ben Luckock ze singapurské firmy Trafigura, jež obchoduje s ropou.

Ropa WTI (West Texas Intermediate) je známá také pod pojmem americká lehká ropa. Lehká, protože má relativně nízkou hustotu, a sladká, protože obsahuje menší množství síry než severomořská ropa Brent. Ropa WTI obsahuje pouze 0,24 % síry, Brent má 0,37 % síry. Tento typ ropy se obchoduje na newyorské komoditní burze (New York Mercantile Exchange) prostřednictvím futures kontraktů. Další důležitou značkou je dubajská a omanská ropa nebo uralská ropa. (Zdroj: Wikipedia)


Spojené státy loni vyvážely v průměru 3,8 milionů barelů ropy denně, což je řadí na čtvrté místo největších vývozců. Obchodníci nabízejí žádanou fosilní surovinu z Permské pánve v západním Texasu a Novém Mexiku přímo přes ropovody, jež vedou k exportním zařízením. Tím se ropa odlišuje od běžné produkce, jež se skladuje v Cushingu v Oklahomě.

„Dobrá pověst je zásadní. Kupci se ptají, jak bylo kvality dosaženo,“ vysvětlil šéf jihokorejského obchodníka s ropou SK Trading International Suh Sok-won.

Že si rafinérie dávají pozor na původ americké ropy, potvrdil Josh Baskett z ropné společnosti Continental Resources. Nové ropovody s nemíchanou ropou vedou do texaského přístavu Corpus Christi. Dodávky se zvýšily až na milion barelů denně. „Zkontrolovat kvalitu v Corpus Christi bude výrazně snazší než v Houstonu,“ míní Brian Freed z Epic Midstream.

Ropa, jež se vyváží z Houstonu, je většinou silně míchaná z různých zdrojů ze zásobníků v Cushingu a má problémy s pověstí u zákazníků, vysvětlil Lucock. Přístav v Corpus Christi v současnosti odbaví 21 procent exportované ropy z USA. „Jakmile ztratíte důvěryhodnost u asijských rafinérií, přestanou s vámi obchodovat,“ varoval Josh Baskett.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme