DPH: Firem, trestaných obstavením majetku, přibývá. Hrozí státu žaloby?

Trestá Finanční správa ČR poctivé podnikatele? Někteří politici se toho obávají, správce daně to odmítá. Počet zajišťovacích příkazů, kdy je – pouze na základě podezření z podvodu – možné ještě před vyměřením daně obstavit podnikatelům účty či majetek, od roku 2013 výrazně narostl.

Vede daňová správa od nástupu Andreje Babiše na ministerstvo financí proti podnikatelům svatou válku? Týdeník Euro si myslí, že ano. Připomíná celou řadu represí, které stát vůči firmám používá.

Jedním z výrazných represivních opatření, které má trestat nepoctivce, je tzv. zajišťovací příkaz. Institut je v zákoně o DPH od roku 2013, ale zatímco v prvním roce postihl správce daně jen 467 poplatníků, v roce 2016 už šlo o 1491 podnikatelů. Loni získal stát z těchto příkazů 1,1 miliardy korun.

Co je zajišťovací příkaz?

Příkaz má umožnit v odůvodněných případech (například silného podezření z krácení daně či karuselových podvodů) získat do úschovy částku, která by podle finančních správců odpovídala budoucí výši daňové povinnosti. Stát má právo obstavit podnikatelům účty či majetek

Nejvýraznější – téměř dvojnásobný nárůst – nastal mezi roky 2014 a 2015. Řada firem končí v insolvenci a státu v budoucnu hrozí soudy a arbitráže.

Nechceme trestat podnikatele

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová odmítá, že by šlo o záměrné trestání podnikatelů. Větší počet postihů je prý navíc přirozeným důsledkem toho, že se berní úředníci v prvních letech učili s novinkou zacházet a chyběly jim zkušenosti.

„Nemyslím, že se tento institut využívá příliš často. Stále jde o výjimečný nástroj. V Česku je zhruba půl milionu plátců DPH a za čtyři uplynulé roky vydala Finanční správa České republiky asi jen 5000 zajišťovacích příkazů,“ uvedla Schillerová v Událostech, Komentářích v České televizi.

„Odhalování karuselových podvodů je velice složité. FS se to učila za pochodu, neměli jsme judikaturu Evropského soudního dvora, která definuje daňový podvod. Když se úředníci naučili s příkazy pracovat, začali je používat o něco více,“ dodává náměstkyně.

Podle Schillerové podaly firmy zhruba v polovině případů odvolání, ale jen jednou Generální finanční ředitelství příkaz zrušilo a sedmkrát zasáhl Nejvyšší správní soud. I to považuje náměstkyně za důkaz, že se nástroj používá jen tam, kde je to oprávněné.

„Svědčí to o dobrém nastavení správní praxe v rámci Finanční správy. Je zřejmé, že výrazná část vydaných zajišťovacích příkazů nebyla vůbec odvoláním napadena,“ shrnuje mluvčí FS ČR Petra Petlachová.

Nejvyšší správní soud ale nesouhlasí s excesivním využíváním nástroje. „Správní soudy musí trvat na požadavku individuálního odůvodnění jednotlivých případů,“ říká soudce Nejvyššího správního soudu Filip Dienstbier.

Česká televize upozornila například na kauzu podnikatele Jaromíra Kryštofa, který kvůli zásahu finančního úřadu přišel o firmu. Úřad mu prostřednictvím zajišťovacího příkazu zabavil veškerý majetek včetně technických průkazů a vozů.

Boj v poslaneckých lavicích

Údajně zneužívání příkazů se nedávno dostalo i na jednání poslanecké sněmovny.

Poslanci mimořádně zařadili v polovině května na program jednání bod nazvaný „Informace předsedy vlády o opatřeních proti zneužívání zajišťovacích příkazů finanční správou“, a to na návrh klubu TOP 09.

„Pod záminkou boje proti podvodníkům likvidují nevinné podnikatele,“ varoval ve Sněmovně poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Podle TOP 09 mohou být dopady zajišťovacího příkazu pro firmu likvidační a soudní příkaz, který je zvrátí, přichází často pozdě.

Ministerstvo hysterii odmítá. Spolu s Generálním finančním ředitelstvím ČR vydalo po sněmovní schůzi společnou tiskovou zprávu, kde připomíná, že mezi léty 2015 a 2016 se počet příkazů nezvyšoval, naopak mírně poklesl.

Zároveň se výrazně zlepšuje poměr mezi tím, co Finanční správa podnikatelům po provedeném šetření vrací a tím, co odvede do státního rozpočtu jako zachráněnou daň. Při srovnání s výrazně nižším počtem zajišťovacích příkazů v roce 2011 je nutné si uvědomit, že Finanční správa díky svým výsledkům v boji s karuselovými podvody čelí stále rafinovanějším fiktivním obchodním modelům, a k zachránění prostředků musí často vydat více zajišťovacích příkazů jednomu jedinému daňovému subjektu,“ uvádí tisková zpráva.

Desítky firem v insolvenci?

Deník E15 nedávno uvedl, že kvůli příkazům skončily v insolvenci desítky firem a mnoho z nich bude muset podnikání ukončit. Přesná čísla zatím nejsou k dispozici, nicméně by se tyto firmy mohly se státem soudit a požadovat odškodnění v řádu stovek milionů nebo i miliard.

O žalobě uvažuje například firma 2P Commercial Agency, která patřila k největším distributorům mobilních telefonů v zemi. Finanční správou byla postižena v loňském roce.

„Česká Finanční správa se bohužel neinspirovala v západní Evropě, kde se úřady chovají jako skuteční správci a poskytují pomoc, ale inspiraci hledá hlavně na východě kontinentu, kde jde o to, občana či firmu nachytat a potrestat,“ obává se daňový expert David Hubal.

Jakub Procházka

Doporučujeme