Drahé dopravní zácpy v Nizozemsku

Špatný provoz stál v loňském roce 1,4 miliardy EUR.

V roce 2018 stály dopravní zácpy nizozemský průmysl rekordních 1,4 miliardy eur, zveřejnila přepravní lobbistická skupina TLN. Oproti roku 2017 došlo k nárůstu o 5,6 %. Největší problémy způsobuje dálnice A4 směrem na administrativní, diplomatické a institucionální centrum Nizozemska Den Haag.

„Tato čísla jsou alarmující a měla by vyvolat vážnou diskuzi ve vládním kabinetu,“ říká předsedkyně skupiny Elisabeth Post a dodává, že dopravní situace se zhoršuje a některé opravy a rekonstrukce byly z důvodu krize vyvolané znečištěním dusíku (stanovisko vlády o výši znečištění a následné protesty farmářů, informovali jsme, pozn. autorů) zastaveny. Katedra Transportní regulace delftské univerzity zdůrazňuje, že stejná čísla byla evidována před deseti lety, tedy rokem předcházejícím ekonomické krizi v roce 2009.

Nutno podotknout, že v sedmnáctimilionovém Nizozemsku je aktuálně evidováno na 8,36 milionu vozidel. Nutnost evidence má každý automobil, který je na území Nizozemska déle než 3 měsíce z kalendářního roku, s čímž souvisí nutnost platby silniční, ekologické a někdy i importní daně.

Zdroj: Národní statistický úřad, www.cbs.nl
Sestavil kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Benelux

Doporučujeme