Druhý důchodový pilíř končí. Peníze se vrátí dvěma cestami

Podnikatelské organizace se obávají, že zrušení druhého pilíře může destabilizovat investiční fondy a ohrozit jejich existenci, ovlivní finanční trh a zhorší podmínky pro ukládání úspor. Podle vlády nebyl druhý pilíř efektivní. Loni odsál z veřejného pilíře více než 250 milionů korun a letos by to mělo být podle odhadů 700 milionů.



Druhý pilíř českého důchodového systému definitivně zanikne s prvním dnem roku 2016. Touto formou si přitom spořili na důchod většinou podnikatelé nebo finančně zajištění lidé.

důchodce pracující bruskaVláda schválila materiál, který vychází z výstupu Odborné komise pro důchodovou reformu a výsledku říjnového koaličního jednání. „Druhý pilíř byl prosazen s tím, že má pomoci veřejnému pilíři, ale skutečnost je jiná. Vloni druhý pilíř odsál z veřejného pilíře více než 250 milionů korun a letos by to mělo být podle odhadů 700 milionů. Byl nastaven tak, že většině lidí neprospíval,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky bylo zavedení druhého pilíře penzijní reformy v současné podobě chybou, jeho podobu kritizovaly odbory i řada odborníků.

„ČSSD od samého začátku proti spuštění druhého pilíře protestovala, upozorňovali jsme na velká rizika, spojená s vyváděním stamilionů korun z průběžného důchodového účtu a s celkovou destabilizací důchodového systému v České republice, s nesystémovým řešením,“ říká předseda vlády.

„Vstup do druhého pilíře se ukázal jako zcela nevýhodný pro většinu občanů. Mizivý zájem veřejnosti o vstup do tohoto systému spoření dokazuje, že šlo od první chvíle o slepou uličku a nesmyslný krok,“ dodává.

„Zrušením druhého pilíře vláda plní svůj důležitý závazek z programového prohlášení a koaliční smlouvy. Nyní bude Ministerstvo práce a sociálních věci pracovat na opatřeních, která povedou k stabilizaci důchodového systému, zejména se zaměřením na první pilíř, dodává“.  

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Chcete vědět, co vás čeká v příštím roce? Připravili jsme pro vás speciál Změny pro podnikatele 2015

Změna ohrozí finanční trhy, bojí se podnikatelé

důchodce přemýšlí počítačPodnikatelské organizace přitom zrušení druhého pilíře kritizují.

„Existující systém druhého pilíře důchodového zabezpečení má k dokonalosti rozhodně daleko. Chyb v něm bylo od samého začátku dost, nemluvě o tom, že během politických vyjednávání celý projekt utrpěl jistou, řekl bych, bastardizaci. Ale zrušit jej, aniž by byla připravena jiná varianta, není na pozadí dlouhodobě nepříznivého demografického vývoje cesta správným směrem,“ říká Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR).

Krok vlády podle něj přinese negativní důsledky. „Ať na straně občanů, kteří se do druhého pilíře zapojili, či jejich zaměstnavatelů, kterým vláda vyšle neblahý signál. Anebo na straně investičních fondů, správců aktiv, jejichž existence bude ohrožena, což ovlivní finanční trh a mimo jiné zhorší podmínky pro ukládání úspor,“ dodává Vladimír Dlouhý. 

Dořešena podle něj není ani otázka jak dlouhodobě zajistit financování důchodů. Loni činil schodek důchodového účtu téměř 50 miliard korun, zatímco v roce 2003 to bylo17,5 miliardy korun.

Ve druhém pilíři si spořilo na penzi přibližně 83 tisíc lidí. Ti po jeho zrušení budou mít dvě možnosti. Stát jim buď pošle naspořené peníze včetně důchodového pojištění vyvedeného ze státního systému na bankovní účet nebo poštovní poukázkou. Nebo jim peníze převede do třetího pilíře, tedy na penzijní připojištění. Záleží na tom, jaké řešení sami zvolí.

Druhý pilíř české důchodové reformy

Druhý pilíř byl součástí českého důchodového systému vytvořeného 1. ledna 2013. Český důchodový systém byl původně  postavený na třech pilířích. První pilíř je čistě státní a funguje na průběžném principu. Účast v něm je povinná a přispívá se do něj formou sociálního pojištění, které se automaticky strhává ze mzdy. Ve druhém a třetím pilíři si každý může spořit sám na svůj důchod. Do druhého pilíře si jeho účastník pravidelně vkládá 2 procenta své hrubé mzdy a stát mu k nim přidává 3 procenta z jeho sociálního pojištění. Třetí pilíř tvoří bývalé penzijní připojištění. Oba tyto pilíře jsou provozovány penzijními společnostmi.
Zdroj: Wikipedie

 
Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Služby | Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme