Dvě třetiny Čechů dostaly loni přidáno, spokojenost v zaměstnání roste

Hlavním motivátorem a nejčastějším důvodem pro změnu zaměstnání jsou i dle letošního průzkumu kandidátských preferencí agentury Grafton Recruitment finance. Mzda se v uplynulém roce zvýšila 67 % respondentů, což přispělo k růstu celkové spokojenosti českých zaměstnanců. Vedle výše mzdy se na spokojenosti Čechů odráží i chování nadřízeného, stresová zátěž a možnosti kariérního postupu.



Ve své práci je aktuálně spokojeno 72 % Čechů, což je o 12 procentních bodů více než v předchozím roce. Nejvíce spokojení jsou lidé pracující v oboru informačních technologií a ti, kterým jejich zaměstnavatel vychází vstříc.

„Jedním z důvodů rostoucí spokojenosti je skutečnost, že 67 % zaměstnanců dostalo v uplynulém roce přidáno. Oproti loňskému roku jde o nárůst o 14 procentních bodů, je tedy vidět, že zaměstnavatelé si jasně uvědomují, že pokud si chtějí své lidi udržet, musí je dobře zaplatit. Mzda totiž pro zaměstnance představuje stále tu největší motivaci,“ uvedla Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment, s tím, že nejčastěji dostali přidáno zaměstnanci v IT, lidé se střední školou bez maturity a pracovníci ve věku 35–44 let. Finanční ohodnocení zůstává zároveň i nejdůležitějším argumentem pro případný odchod ze stávajícího zaměstnání či pro přijetí nové pracovní nabídky.

Vstřícnost zaměstnavatele udržuje spokojené zaměstnance

Na spokojenosti zaměstnanců se rostoucí měrou podílí i chování nadřízených a jejich vstřícnost. „Mezilidské vztahy na pracovišti jsou dnes velmi důležitým faktorem spokojenosti zaměstnanců. Vedení by mělo svým zaměstnancům naslouchat, pomáhat a vytvářet na pracovišti přátelskou atmosféru,“ okomentovala Jitka Součková a dodala: „Pouze 57 % respondentů průzkumu je v tomto ohledu se svým zaměstnavatelem spokojeno, což se projevuje i na počtu lidí, kteří aktuálně přemýšlí o změně.“ Aktivně si dnes práci hledá 25 % lidí, dalších 41 % respondentů vyčkává na zajímavou příležitost a tvrdí, že dobrá nabídka by je ke změně přiměla. Novou práci si hledají především ti, kteří jsou v práci ve stresu, mají méně benefitů a mzda se jim v posledním roce nezvyšovala. Svou roli hraje ale i nedostatek možností kariérního postupu.

Muže motivuje výše mzdy, ženy zase smysluplnost práce

Z průzkumu také vyplývá, co české zaměstnance v práci nejvíce motivuje a demotivuje. Kromě mzdy je velkým motivátorem také smysluplnost práce (26 %) a dobrý kolektiv (18 %). Mzda je ovšem důležitější pro muže a lidi s nižším příjmem, u žen naopak vede smysluplnost práce a kolegové. Osobní rozvoj motivuje hlavně lidi do 34 let a vysokoškoláky. V případě demotivátorů se na druhém místě po nedostatečném finančním ohodnocení umístila špatná organizace práce (22 %), kterou jako problém pociťují častěji muži, ženy opět častěji zmiňují kolektiv.

Průzkum pro Grafton Recruitment zrealizovala společnost Behaviolabs.com na vzorku 1 240 respondentů, kteří poskytli data v průběhu února 2019.

Redakčně upravená tisková zpráva Grafton Recruitment

 

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme