Dvojitý rekord českého piva. Pivovary vaří víc kvůli zahraniční poptávce

Výsledek ovlivnila podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové zvýšená poptávka zahraničních pivařů. Dalšího rekordu totiž loni dosáhl export piva, který se zvýšil o 11,8 procenta a překonal tak historickou hranici 5,2 milionu hektolitrů.

„Z hlediska objemu mu jako každoročně dominoval vývoz do zemí Evropské unie s meziročním nárůstem o deset procent. Skvělý výsledek loni zaznamenal i export mimo země Evropské unie, který posílil dokonce o dvacet procent a dosáhl tak téměř čtvrtiny celkového vývozu,“ zdůraznila Ferencová.

Výstav tuzemských pivovarů loni překonal hranici 21 milionů hektolitrů piva. To je největší množství, které uvařily za dobu sledování od roku 1950. Ještě v loňském září přitom Český svaz pivovarů a sladoven očekával stagnaci kolem dvaceti milionů hektolitrů piva.



Největší množství výrobci vyvezli tradičně na Slovensko, následovalo Německo a Polsko. Naopak na čtvrtém místě vystřídalo Švédsko Velkou Británii, která je v procesu odchodu z Evropské unie. „Na tom trhu panuje nejistota. Každý pivovar se na to snaží nějakým způsobem zareagovat,“ konstatovala Ferencová. Ze zemí mimo Evropu překvapilo Rusko. Vývoz českého piva do tohoto teritoria se zvýšil o více než polovinu.

„Firmy, které jsou schopné či ochotné pochopit místní vztahy a souvislosti, mají dobrý předpoklad, že při respektování těchto specifik najdou v Rusku trvalé a významné odbytiště,“ uvádí Renata Pánková z exportního oddělení Budějovického Budvaru. Státní podnik exportoval do Ruska meziročně o šedesát procent více piva a celkově ho vyvezl do zahraničí nejvíce v historii, a to 1,07 milionu hektolitrů.

Pivovary Staropramen loni za hranicemi prodaly 1,95 milionu hektolitrů. „Velmi důležitou součástí našich prodejů je úspěch Staropramenu v zahraničí,“ uvedl mluvčí pivovaru Pavel Barvík. Skupina Plzeňského Prazdroje prodeje v zahraničí zatím nezveřejnila. 

Českému pivu se dařilo i na domácím trhu. Tuzemská spotřeba se loni zvýšila o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. To znamená, že každý Čech vypil v průměru loni 141 litrů piva. „Špatnou zprávou je pokračující přesun konzumace z hospod do domácností. To neprospívá naší pivní kultuře, ani české ekonomice,“ řekl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Čepovaného piva lidé loni vypili 36 procent oproti balenému.

Převzato z portálu e15.cz. Autor článku: Barbora Pánková.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme